Hõbedase kroonimündi äraandmisel võib tekkida takistusi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1991. ja 1992. aasta hõbedast ühekroonise mündi hind on oksjonil üle 1000 krooni.
1991. ja 1992. aasta hõbedast ühekroonise mündi hind on oksjonil üle 1000 krooni. Foto: Tarbija24

Eesti krooni algusaastatel käibel olnud hõbedased kroonimündid ei pruugi pankadesse püsti pandud mündiautomaatidest läbi minna.

Üks Tallinna lähistel elav Tarbija24 lugeja üritas hõbedasi kroonimünte täna Swedbanki kontoris ära anda, kuid selgus, et nii lihtsalt kui teised mündid nendega ei lähe.

Kampaaniat «Mündid panka» koordineerivast pangaliidust öeldi, et automaadid ei pruugi hõbedavärvilisi ühekrooniseid münte tõepoolest vastu võtta, sest nende kaal on väiksem ja kuju veidi teistsugune kui praegu käibelolevatel kullavärvi müntidel.

Liit soovitas vanad kroonimündid anda pankades teenindajatele nii-öelda pimelugemisele. Tarbija24-le teadaolevalt soovitavad aga pangad siiski hõbedased kroonid viia Eesti Panka.

Eesti Panga infotelefonilt öeldi, et nemad võtevad münte tõepoolest vastu. Hõbedasi ühekrooniseid vahetab Eesti Panga muuseum, mis on avatud kolmapäeval, neljapäeval ja reedel keskpäevast kuni kella 17 õhtul. Samuti saab muuseumisse münte viia laupäeval 11-16.

Muuseumis saab hõbedaste müntide vastu kullavärvi mündid ja nendega tuleb uuesti mündiautomaadi juurde minna.

Viljar Rääsk Eesti Panga avalike suhete büroost soovitas siiski järgida pangaliidu soovitust ja anda oma hõbedased kroonimündid pangas telleri kätte. Müntide muuseumisse toomine on tema sõnul võimalus vaid Tallinna kesklinna inimestele, kaugemalt hõbemüntide pärast Tallinnasse sõitmist Rääsk mõistlikuks ei pidanud.

Hõbedavärvilisi sileda servaga hõbedavärvilisi münte vermiti Eesti krooni algusaastatel 1992. aastast. Käibelt kõrvaldati need 1998. aasta suvel, sest need sarnanesid liialt tolleaegsete Saksa ühemargastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles