Kaupmehed: jõulupakid tulevad tänavu väiksemad

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemiste keskuse Jyskist ostetakse jõulude eel palju sularaha eest ning ostusummad on väiksemad.
Ülemiste keskuse Jyskist ostetakse jõulude eel palju sularaha eest ning ostusummad on väiksemad. Foto: Raigo Pajula

Jõulude ja rahavahetuse eel on kaubandus­keskused ostjatest pungil. Ülemiste ja Kristiine keskuse andmetel ostavad inimesed rohkem kui mullu samal ajal, kuid odavamaid kaupu ja eelistatult sularaha eest.

Möödunud laupäeval külastas Ülemiste keskust 27 000 ja Kristiinet 26 000 inimese ringis ning mõlema keskuse parklas oli raske autole kohta leida.

Ülemiste kaubanduskeskuse direktori Guido Pärnitsa sõnul oli laupäeval külastajaid viiendiku võrra enam kui aasta varem detsembri esimesel laupäeval. Juba novembris kasvas Ülemiste keskuse käive üheksa protsenti, sellele vaatamata, et kaubanduspinda on Tallinnas tänu Kristiine laiendusele juurde tulnud. Kaubanduslikku pinda on Ülemistel kokku 37 000 ruutmeetrit.

Mullused jõulud kurvad

Pärnitsa sõnul on tunda, et osa inimesi soovib enne euro tulekut oma kroonid ära kulutada.

Samas käivad paljud jõuluostudeks lihtsalt varakult pinda sondeerimas. «Kuna raha vähe, siis valitakse hoolikalt ja käiakse mitu korda, enne kui kingid ära ostetakse,» arvas ta. Pärnitsa sõnul olid mullused jõulud kaubanduskeskuse ajaloo kõige kurvemad.

Kristiine keskuses lisandus pärast ümberehitust 15 000 ruutmeetrit kaubanduspinda ja nüüd pakutakse seal kaupa 53 000 ruutmeetril. Parkimismaja valmimise järel on ostjate käsutuses ka üle tuhande parkimiskoha.

Kristiine kaubanduskeskuse turundusjuht Kaidi Laur ütles, et müüginumbrid on üllatuslikult väga head. «Inimesed on palgad kätte saanud ja kiirustavad jõuluoste tegema,» lausus ta. Suurt müüki on oodata reedel aset leidval ostuööl, kuna rentnikud lasevad kaupade hinnad 20–30 protsenti alla. Lisaks tegutseb kaubanduskeskuse aatriumis jõuluturg.

Makstakse sularahas

Üks populaarsemaid ostukohti Ülemiste keskuses on Jysk, kus lai valik ja hinnatase enamikule taskukohane. Praegu on seal saal kollaseid soodushinna silte täis. Kaupluse juhataja Kadi Kuningas ütles, et nädalavahetusel vonklesid tõepoolest pikad järjekorrad kõigi kolme kassa juures. «Tundub, et inimestel ikka on raha, mida poodi tuua. Kusjuures hästi palju ostetakse praegu just sularaha eest,» sõnas ta.

Väga palju ostetakse jõulukingiks tekke-patju, pleede ja voodikatteid, mis on müügil kuni 50 protsendi suuruse allahindlusega. Kuum kaup on praegusel ajal mitut sorti küünlad ja jõulukaunistused. «Eelmise aastaga võrreldes tundub, et ostjaid on rohkem, aga ostud on väiksemad ehk siis odavamad,» märkis Kuningas.

Sama keskuse Koduextra poe juhataja Piret Luik ütles, et nemad alustasid jõulumüügiga tänavu eriti varakult – juba oktoobrikuus, ja ostjate vähesuse üle kurta ei saanud. Nüüd aga kogub jõulukinkide müük hoogu iga päevaga. Ostetakse kõike – jõulukaunistustest keraamika ja nõudeni välja. Kaubariiulid tühjenevad nii kiiresti, et ka juhataja ise peab suure käruga tagant kaste juurde tooma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles