20 soovitust, et pühad stressivabalt veeta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Detsembrikuus tundub, et enamik inimesi muutub närvipundardeks – peale selle, et 675 asja on vaja ära teha, tuleb hakkama saada kogu kirju suguvõsaga.

Järgnevad Beliefnet.com soovitused aitavad loodetavasti veidi pinget maha võtta, et kõik pereliikmed väljuksid jõulumöllust elusate ja tervetena.

Lihtsusta. Rebi enda tööde-tegemiste nimekiri pooleks. Jah, tõesti – detsembris. Küsi endalt, kas mingi asja tegemata jätmisel saabub ikka homnepäev maailmalõpp.

Prioriteedid paika. Jõuluvana võiks kuuse alla tuua kingid tütrele, emale, abikaasale ja kahele parimale sõbrale. Tal pole vaja teha üllatusmeeneid sinu 300-le heale tuttavale.

Paindlikkus. Pühade ajal tasub arvestada võimalike viimase minuti muudatustega. Sest sinu vaevaga küpsetatud verivorstid ei sobi venna taimetoitlasest pruudile, kellest ka veli õppust püüab võtta. Hinga, rahune ja mõtle välja plaan B.

Loobu jõuluvanakostüümist. Küll oleks ahvatlev suuta 35 kohas korraga paikneda nagu punakuub. Aga sa ei suuda. Seega püüa sel kuul vältida samale ajale mitme ürituse planeerimist.

Naera. Teadsid sa, et naer leevendab pingeid pea kõigis inimorganeis? Või, et huumor tugevdab immuunsust ja aitab võidelda viirustega? Kaitse end sel pühadehooajal gripi eest ning samal ajal säästa enda närve, öeldes «ha, ha, ha» sama tihti, kui kuuled habemikku ütlemas «ho, ho, ho».

Liiguta. Tahad olla sama ümmargune kui jõuluvana? Kaheldav. Siis aja end diivanilt püsti ja liiguta – igat moodi kuis võimalik. Tolmuimeja lükkamine on liigutamine, niisamuti ka sussidega trepist üles-alla kõndimine. Kui saad südame kiiremini verd pumpama, programmeerib aju end ümber, et saaksid olla rahulikum. Vähemalt tunnikese.

Lõpeta žongleerimine. Esemete seas, mida pakid ja ära kingid võiks olla ehk... mobiiltelefon? Korraga mitme tegevuse ettevõtmine võib pühade ajal ohtlikuks osutuda. Eriti kui oled üks neist, kel on raskusi korraga nätsu närimise ja päkapikusussi täitmisega.

Tõkked ette. Detsember on parim aeg, et ehitada lumememmesid... Ning tõkkeid enda ning selle heade kavatsustega, kuid solvava tegelase vahele, kes söögilauas sinu kõrval istub. Rääkimata töö ja eraelu vahelistest piiridest. Ning see loend jätkub...

Ära piparkoogimehikestega üle pinguta. Mida rohkem stressad, seda suurem isu tekib rammusate kohvijookide ja krõbedate piparkookide järele. Kuid mida rohkem maiustad, seda suuremas stressis oled. Pinges olekul väheneb seratoniini tase organismis ning tekib suhkru ja lihtsate süsivesikute vajadus, mille tarbimine omakorda suurendab isu. Seega püüa piparkookide söömisel end tagasi hoida.

Keskendu enda kinkidele. Kaheksa-aastased poisid teevad seda ja nii ka meie - vaatame kinke teiste inimeste kuuse all ja tunneme väikest kadedust. Kuid see tegevus on ohtlik - tulu sellest pole ja tekitab vaid stressi.

Tänutunne. Kas tänulikkus võib tõesti vähendada kortisooli («stressihormooni») taset? Uurimused näitavad, et psühholoogiliselt on võimatu tunda samal ajal tänulikkust ja hirmu. Ehk siis tänu on vastumürk hirmule. Niisiis mõtle asjadele, mida hindad.

Väldi negatiivseid inimesi. Pühadeajal ei saa mürgistest inimestest täielikult eemale hoida. Sest tegelikult võid isegi üks neist olla. Kuid proovida võib end võimalikult paljude positiivsete inimestega ümbritseda, et aju saaks sellest paljuräägitud «rõõmust» osa.

Maga. Tead ju küll, et mõistuse juurde jäämiseks tuleb magada, eks? Kuid teadsid, et kõige suuremate uneprobleemidega inimestel on kõrgeim kortisooli tase? Seega ära jää öösel jõuluvana ootama, sest unest loobumine on lihtsaim viis end stressi viia.

Tee nimekiri – kontrolli seda kaks korda. Mõni meist ei saa minna kuhugi ilma paberi ja pliiatsita käekotis, kuna millegipärast ei taha kõik vajalikud tegemised meeles püsida. Selle asemel, et mõtteid ajusopis hoida, võiks need paberile panna – see vähendab oluliselt stressi.

Leia enda katkiste mänguasjade maa. Kui põhjapõder Rudolf punanina ja tema sõber hambaarstist päkapikk kohtusid teiste veidrustega mänguasjadega, siis pakkus nende jagatud mure rahu ja ühtsust. Umbes nagu tugigruppides. Leia seltskond, kes suudab enda nõrkuste üle naerda ning sa ei pea enda omade pärast enam stressi tundma.

Tee üks heategu. Pühad on andmise aeg ja alati tahaks anda palju. Kuid see soov tekitab pinget ning loob aluse stressi tekkeks – nii ei saa lõpuks midagi tehtud. Olgu kas või ülekandega tehtud väike annetus. See pole küll nii suur heategu kui ehk soovid, kuid siiski hea(!) tegu.

Lihtsalt ütle «ei». Kui sa pole veel suutnud õppida, kuidas viisakalt ära öelda lapse koolis jõulupeo korraldamisest, on viimane aeg hakata peegli ees «ei» ütlemist harjutama.

Lõhu lumepall. Detsembris võiks meeles pidada, et hiiglaslik stressi-lumepall pole midagi muud, kui mõned kokku pakitud lumehelbed. Kui suudame palli osadeks lõhkuda või tuvastada, kui see on veel väike ja alles kogub veeremiseks hoogu, on lumepall vähem ohtlik.

Tee endale kingitus. Oled kellegi kinginimekirja lisamata jätnud – enda! Mõtle välja, mida jõuludeks endale soovid. Vaba päeva, massaaži, lõunasööki abikaasaga? Või iga päev kümmet minutit, kui midagi tegema ei pea.

Imeline aeg. Võid küll pühade ajal närvipundar olla, kuid end sellegipoolest nautida. Sest isegi stress ei võta ära jõuluaja imelisust. Mitte miski ei saa seda teha – haigus, tööde nimekiri, nääklev perekond ega krõbe ilm. Kui imeline tunne hakkab kaduma, otsi see - parim vahend stressi vastu - üles.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles