Vahur Kersna: retk imurite džunglisse

Vahur Kersna
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui teie kirg on tolmuimemine: 
siis lubage endale õdusaid hetki Kirby 
Ultimate Sentria seltsis – 27 999 krooni.
Kui teie kirg on tolmuimemine: siis lubage endale õdusaid hetki Kirby Ultimate Sentria seltsis – 27 999 krooni. Foto: Vahur Kersna

Meie tolmuimeja läks kärssama. Kui ma ta ostsin, öeldi küll: «Ole mureta, see on Electrolux!» Aga sinna on juba kuus aastat.

Tänapäeval, nagu teame, ei tehta asju enam kestma. Paari kuu eest andis otsad telekas, mille garantii oli just läbi saanud. Äkki nad ongi sedamoodi programmeeritud?

Mäletan, et kui aastaid tagasi endale autot otsisin, soovitas Jaak Joala mersut. Mersu olevat niimoodi tehtud, et kui miski kuskil kolisema hakkab, keerad lihtsalt raadio valjemaks.

Jaagul endal oli ilmselt seda tüüpi aparaat noist aegadest, kui asju pärandati veel lastele. Heakene küll, räägime minu tolmuimejast. Läksin haige riistaga E-Luxi teenindusse Mustamäel, kuhu siis veel? Kena algavas keskeas tibi võttis meid vastu.

Mina kohe küsima, et kui kärssab ja mootoriharjad pilluvad siniseid sädemeid, siis kas on mõistlikum anda imur remonti või osta pigem heaga uus.
«Lugupeetud härra, vastuse teie poolt esitatud küsimusele annab meie ekspert ja see maksab 200 krooni,» ütles tibi. «Me nimetame seda defekteerimiseks.»

Teadsin, et elame röövellikus maailmas. Aga paremat polnud ka kuskilt võtta. Palusin kutsuda eksperdi. Tagaruumist saabus sinistes tunkedes remondimees, suur nagu tont, pudelipõhjaprillid ninal, vuntsid sorakil.

Tutvustasin olukorda. Et ajab kärsahaisu ja harjad pilluvad sädemeid. «Harjad! Minge otsige ise kuskilt neid harju!» kõmistas ekspert. «Tänapäeval ei vaheta keegi enam harju! Läheb kogu mootor! 1500 krooni. Ise olete süüdi, kas te siis ei teadnud, et pärast iga viiendat tolmukotti tuleb filter ära vahetada, muidu lähebki kärssama!»

Minu ronkmusta südametunnistuse süngetest koobastest ujusid välja omavahel öeldes kümned tolmukotid, mida ma süüdimatult filtrit vahetamata olin masinast läbi lasknud. Ja pagan küll, milline filter? Siitsamast ostetud, 3500 krooni maksnud imuril on kolm filtrit!

Mõtlesin, et kas nüüd on 200 krooni läinud ja järgmine küsimus maksab järgmised kakssada. «Aga miks te ei pane tolmuimejale peale sellesisulist väikest kleepsu, mis minusugust ullikest nii olulisest asjast informeeriks?» söandasin siiski küsida. «Või miks keegi masinat ostes mind sellega ei hirmutanud?»

Ekspert-remondimees Marvel vaatas mulle otsa ja rehmas käega. Muidugi, mis see tema asi on. «Ja miks teil 21. sajandil ei ole masina küljes lambikest, mis teataks vajadusest filter vahetada?» jätkasin lootuses, et kuna nad kohe uut 200 krooni ei küsinud, võin vist endale sellist väljaelamist lubada.

«Signaallambike on mudelil 2883T, lisaks vilguvad tal turboharja otsas sinised tulukesed. 6390 krooni,» viipas ekspert vitriinis seisva aparaadi poole.

Oh sa sade, oligi selline masin! Nikkelkantidega, nagu kunagi Volga  grusiiniversioonil. «Vaau! Selline on kindlasti Jaanus Rahumäel!»

«Ei, Rahumaal on hoopis selline,» tõstis Marvel lauale roboti. Mäletate neid tankitõrjemiine TM-46 meenutavaid 20 000-krooniseid mänguasju, mida kümme aastat tagasi esitleti ajalehtedes kui Electroluxi revolutsiooni tolmukoristuses? Aparaat nägi välja logu ja trööbatud, ilmselgelt väsinud demonstratsioonidest uudishimulikele klientidele.

«Selle saab kätte 10 000ga.»
«Kümne tuhandega?»
«Jah, sest see on viimane ja Samsung müüb oma uusimat robotmudelit 8000ga.»
No Rahumägi küll Samsungi ei osta. Ei tea, kas Hummer teeb tolmuimejaid?

Nüüd tundsin olevat saabunud hetke näidata, et ka mina suhtlen tõsiste inimestega. «Aga üks minu sõber kinkis oma naisele sünnipäevaks, jõuludeks ja pulma-aastapäevaks Kirby imuri, mis maksab 50 000! Tõsi, pärast neli tundi kauplemist sai ta selle kätte 30 000ga. Poolmuidu, eks ole?»

«Minu 70-aastasele invaliidist emale, kes elab ühetoalises korteris, müüdi ka üks selline,» sekkus meie meestejuttu salongis viibinud sõbralik blond proua. «23 000 krooniga, Siiri Sisaski poeg ise müüs.

Enne ei läinud toast välja, kui lepingu tehtud sai. Ema kauples hinna 30 000 pealt alla, maksis 2000 sisse ja ülejäänule vormistati järelmaks. Mul oli üksjagu võimlemist, et vanainimene hüpnoosist vabastada ning taatidelt raha tagasi saada.»

Taipasin, et kui tolmuimejate maailmas käivad nii karmid mängud, siis olen oma pooleteise tuhandega ikka väga kergelt pääsenud. Küsisin igaks juhuks, et need teie uued mudelid, mis näevad välja,  nagu oleks neid disaininud purjus raketikonstruktor, et kas nende sees on minu antiikse aparaadiga võrreldes ka midagi sellist, mis viib võitluse tolmulestade, elektriarvete ja kassikarvadega põhimõtteliselt uuele tasemele?

Ekspert vaatas mind läbi oma pudelipõhjade nagu rumalat last. Selge. 1500 krooni.
Lumi on maas, kust ma neid harju ikka otsin?
***
P. S. Üleeile jäi nagu neetult keset tsüklit seisma minu kolm aastat tagasi ostetud pesumasin. Ükski nupp ei reageeri, tabloo pime. Täisvaikus. Helistasin töökotta.
«Ilmselt pump. 1500 krooni pluss vahetus. Või elektroonika, 2500 krooni pluss vahetus,» diagnoositi olukorda täiesti tasuta.

No mis teha. Olen vana ja laisk ja harjunud sokke masinaga pesema. Palusin saata meistri. Remondimees tuli ja võttis pumbatiiviku vahelt välja pisikese paberinutsaku. Aga seal ees peaks olema ju filter? Mees kehitas õlgu.
Kolm minutit, 600 krooni.

Appi, meil on veel nõudepesumasin, ahi ja külmkapp! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles