Poes tuleb hakata suitsupakke ostjate eest varjama (5)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärdla Konsumi kassas on suitsupakkide riiul näoga kassapidaja poole, ostjad näevad üksnes hinnasilte.
Kärdla Konsumi kassas on suitsupakkide riiul näoga kassapidaja poole, ostjad näevad üksnes hinnasilte. Foto: Harda Roosna / Hiiu Leht

Varsti tuleb suitsetajatel hakata sigarette poes ekstra küsima, sest poes ei tohi suitsupakid enam olla ostjate silma all.

Kooskõlastamisele läinud tubakaseaduse muutmise eelnõuga keelatakse tubakatoodete, nendega seonduvate toodete ja kaubamärkide väljapanek müügikohtades, teatas sotsiaalministeerium. Samuti keelatakse tubakatoodete riigisisene ja piiriülene kaugmüük ning piiratakse e-sigarettide koostist. 

Keelu rakendamisel nähakse ette erand peamiselt tubakatoodete või tubakatootega seonduvate toodete müügiga tegelevatele müügikohtadele tingimusega, et müüdavad tooted ja nende kaubamärgid ei ole nähtavad väljaspool müügikohta. Erandi saavad ka rahvusvahelisel liinil sõitvad laevad. Sama erandi on kehtestatud ka Soome.

Lisaks jaemüügi piirangutele tuleb edaspidi arvestada ka tubakatoodete ja nendega seonduvate toodete riigisisese ja piiriülese e-kaubanduse keeluga. Rahvusvahelise e-kaubanduse keelamist on juba kasutanud kuus liikmesriiki ning veel 13, sh Eesti, plaanivad selle keelata. Lätis on siseriiklik e-kaubandus keelatud juba varem, keeld jõustus tänavu aasta alguses. Piiriülese kaugmüügi keelamist soovitab ka Maailma Terviseorganisatsioon.

Elektroonilise sigareti vedelik ei tohi seadusemuudatuse järel sisaldada näiteks vitamiine ega muid lisaaineid, mis loovad mulje, et toode on tervisele kasulik, selle kasutamine kujutab endast väiksemat riski tervisele kui muud tooted ega aineid, mida seostatakse energiat ja jõudu andva mõjuga.

Eelnõu aluseks on tubakapoliitika roheline raamat ja EL tubakadirektiiv, mis tuleb Eesti siseriiklikku õigusesse üle võtta 20. maiks 2016.

Eelmise aasta augustis kirjutas Postimees, et Hiiumaa Konsumites näevad ostjad ainult hinnasilte, suitsupakid on nende eest varjatud. Suitsuriiuli ümberpööramise põhjuseks kõigis Hiiumaa tarbijate ühistu poodides olid hoopis pikanäpumehed.

Ka Maxima keeras tubakariiulid kassades esiküljega kassapidaja poole. Maxima Eesti brändijuhi Ty Lehtmäe sõnul tingis muudatuse eelkõige soov, et alaealistel poleks võimalik suitsupakke liiga lihtsalt kätte haarata, samuti et tõmmata kassapidaja tähelepanu tubakaostule ja meenutada talle kohustust ostja vanust kontrollida.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles