Passiivne suitsetamine ohustab enim korterites elavaid lapsi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Korterites elavad lapsed hingavad tubakasuitsu sisse oluliselt enam kui eramajades elavad lapsed, väidetakse värskes USAs tehtud uuringus.

Harvardi ja Rochesteri ülikoolide teadlaste sõnul ohustab tubakasuits kortermajade puhul lapsi ka siis, kui konkreetses peres keegi ei suitseta – läbi ventilatsiooni ja seinapragude immitseb korterisse ka naabrite suitsupilv, vahendas BBC.

Sellisele järeldusele jõudsid teadlased pärast 5000 ameerika lapse vereproovi analüüsimist. Täpsemalt otsisid teadlased proovidest kotiniini – nikotiini ühe jäägi – jälgi veres.

Kuigi proovid võeti vaid nendelt lastelt, kelle kodudes suitsetajaid polnud, selgus, et 73 protsenti neist olid sisse hinganud tubakasuitsu.  Korterites elavate laste proovidest leiti kotiniini jälgi 84,5 protsendil, ridaelamutes elavate laste puhul oli see protsent 79,6 ja eramajades 70,3.

Uuringu autor, pediaatriaprofessor Jonathan Winickoff ütles, et ridaelamutes ja kortermajades saastab tubakasuits kogu hoone ning antud uuring lisab toetusmaterjali suitsuvabade hoonete nõudmisele.

«Tulevikus ei suuda inimesed ilmselt üldse uskuda, et kunagi võis suitsetada kodudes, kus kasvavad, söövad, magavad ja hingavad lapsed,» arvas Winickoff.

Ka varasemad uuringud on näidanud, et passiivne suitsetamine on oluline terviserisk ja seda isegi siis, kui tubakasuitsu hingatakse sisse vähesel määral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles