Kuidas vähendada sõiduki kütusekulu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neste tankla
Neste tankla Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuna lumesodis sõitmine suurendab paratamatult auto kütusekulu, tasub meeles pidada mõningaid lihtsaid nippe, mis aitavad mootorikütust kokku hoida.


Euroopa Komisjon on koostös naftatööstustega välja töötanud soovitused, mida silmas pidades on võimalik vähem autokütust kulutada ja sel moel oluliselt säästa.

Kõik algab auto hooldusest ja regulaarsest õlitaseme mõõtmisest. Lisaks tuleks iga kuu kontrollida rehve. Nimelt suurendavad alarõhuga rehvid sõiduki kütusekulu 4 protsenti.

Teiseks tuleks eemaldada pagasiruumist ja istmetelt kõik ülearused esemed, samuti katuselt suusaraamid, kui neid parasjagu ei vajata. Mõõtmised on näidanud, et katuseraam suurendab kütusekulu kuni 20 protsenti ehk samapalju kui lahtise aknaga sõitmine.

Alustage sõitmist peatselt pärast mootori käivitamist ning lülitage mootor välja, kui peatute rohkem kui minutiks. Tänapäevased mootorid on ehitatud nii, et on kõige tõhusamad just siis, kui alustada sõitmist kohe pärast sisse istumist.

Jälgige liiklust võimalikult palju ette, et vältida asjatut pidurdamist ja kiirendamist. Sõitke mõistlikul kiirusel, ja mis peaasi, sõitke ühtlaselt. Iga kord, kui te ootamatult kiirendate või pidurdate, tarbib mootor rohkem kütust.

Vahetage käiku võimalikult varakult. Kõrgemad käigud (neljas, viies ja kuues) on kütusekulu seisukohast kõige ökonoomsemad.

Jagage võimalusel autot töökaaslaste ja sõpradega. Nii aitate kaasa ummikute ja üldise kütusekulu vähendamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles