Fonoluku rikub talvel ukse vahele tekkiv jää

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisuks.
Välisuks. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Nii mullusel kui ka sel talvel jõudsid Tarbija24 kõrvu kortermajade elanike kaebused külmaga rikki minevatest fonolukkudest. Lukke paigaldavate ja neid hooldavate firmade kinnitusel on talvel fonolukkudega tõepoolest tegemist tavalisest enam.

Samas ei riku lukusüsteeme mitte külmakraadid, vaid hoopis uste vahele kogunev jää. Näiteks tuli firma Balti Fonolukk meistril lumetormi ajal käia kümnete kortermajade uste vahelt lund ja jääd tõrjumas.

Üsna tüüpiline sündmusteahel on järgmine: majaelanikud kannavad saabastega lume ukse vahele, uks ei sulgu korralikult ega lukustu ning sellest järeldatakse, et fonolukk on rikkis ja tuleb kutsuda remondimees.

Tegelikult piisab enamikul juhtudest sellest, kui uks korralikult lumest ja jääst puhtaks teha. Spetsialisti abi läheb aga vaja siis, kui halvasti sulguvat ust on püütud jõuga kinni lükata ja seetõttu on lõhutud ära luku vasturaud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles