Soomlased viskavad aastas minema 500 mln euro eest toitu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leiva- ja saiapood New Yorgis Viiendal Avenüül.
Leiva- ja saiapood New Yorgis Viiendal Avenüül. Foto: SCANPIX

Soomlased viskavad aasta prügikasti 120-160 miljonit kilogrammi toitu, mille kogumaksumus ulatub 500 miljoni euroni.

Põllumajanduse ja toiduainetetööstuse uurimiskeskuse (MTT) korraldatud küsitlus näitas, et naised on suuremad raiskajad kui mehed, vahendas Kauppalehti Online.

Uurijate arvestuse järgi viskavad majapidamised minema 12 miljonit kilo leiba aastas. Kuigi tarbijate sõnul on toit kallis, loobivad nad seda minema tohutustest kogustes.

MTT projekt Foodspill uurib toidu hävitamist toiduainetetööstustes, kaubanduses, majapidamistes ja toitlustusettevõtetes. Iga soomlase kohta läheb raisku keskmiselt 23 kilo toiduaineid aastas.
Ühes majapidamises visatakse aastas prügikasti 63 kilo toitu.

MTT uuringust selgub, et kui mees ostab koju toitu, siis läheb raisku vähem, kui sisseostud on teinud naine.

«Soome majapidamises kallatakse prügikasti 5 protsenti ostetud toidust. See on üle kahe korda enam kui kauplustes toidujäätmed,» rääkis Foodspill-projekti juhtiv Juha-Matti Katajajuuri.
Enim läheb toitu raisku ühe inimese majapidamises ja eriti üksikul naisel.

Rahvusvaheliste uuringutega võrreldes jäävad soomlased suhteliselt tagasihoidlikuks. Näiteks USAs visatakse aastas ühe inimese kohta prügikasti 80 kilo, Suurbritannias 70 ja Rootsis 60 kilo toitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles