Väärt nõu 50 aasta tagant: mille kõige vastu aitab natuke soola

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soola saab majapidamises kasutada lisaks toiduvalmistamisele muudelgi otstarvetel.
Soola saab majapidamises kasutada lisaks toiduvalmistamisele muudelgi otstarvetel. Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

Postimehe tarbijatoimetuse kätte sattus väljalõige ühest 1971. aasta ajalehe Edasi juulikuu numbrist, kus oli toodud terve rida väärt soovitusi, kuidas soolast erinevates olukordades abi saab.

Poola ajakirjast refereeritud artikli sissejuhatuses märgiti, et sool on tõeline võluaine, mida võib lisaks toidutegemisele majapidamises väga mitmekesistel eesmärkidel ära kasutada.

Alljärgnevalt on toodud nimekiri soovitustest, mille vastu on siis perenaised läbi erinevate ajastute soolast abi saanud. Kuigi mõned neist arvatavasti sobisidki kõige paremini oma aega, väärib nii mõnigi ka tänases kontekstis järgi proovimist. Soovitused on jäetud võimalikult algupärase sõnastusega.

  • Kala- või sibulalõhna saab kätelt maha pesta, kui lisada veele peotäis soola.
  • Nõud, kus on olnud kala, heeringas või sibul, tuleb asetada mõneks minutiks soolasesse vette, seejärel tuleks neid soolases vees pesta ja kuivatada. See jätab nõud puhtaks, läikivaks ja meeldiva lõhnaga.
  • Näputäis vette lisatud soola hoiab lõikelilled pikka aega värsked.
  • Aknaklaase võib pesta soolase veega niisutatud käsnaga, siis kuivatada korstutatud paberiga – sel juhul ei külmu aknad mitme nädala jooksul isegi väga madala temperatuuri juures. 
  • Autoklaasid, mida on hõõrutud märja soolaga, ei külmu samuti pakaselise ilmaga.
  • Näputäis kingadesse raputatud kuiva soola imeb endasse higi ning hoiab kinga naha väga heas korras.
  • Sool on hea alternatiiv ka poes müügil olevale kodukeemiale – nimelt tuleks soola ja tärpentiiniga immutatud lapiga pesta vanne ja klosetipotte, mis peaksid pärast seda olema nagu uued.
  • Perenaine, kes on hädas pidevalt põhja kõrbeva toiduga, saab samuti abi soolast. Näiteks kui emailitud potis kõrbes toit põhja, siis tuleb sellesse valda soolast vett ja jätta see nii ööseks seisma. Hommikul tuleb lahust keeta ja pott on pärast seda jälle puhas.
  • Veini- ja mahlaplekid saab laudlinast välja, kui plekile soola riputada.
  • Vaipu saab puhastada paksu soolalahusesse kastetud käsnaga.
  • Kuumast nõust vineerile jäänud jälgi saab kõrvaldada pastaga, mis on valmistatud koorevõist ja soolast. Pasta jätta kaheks tunniks vineerile ja siis ära pühkida – siis ei tohiks enam plekkidest mingeid jälgi olla.
  • Vana juukseharja saab uuendada soola ja jahu seguga, kus on kumbagi pool teetassi täit. Pärast seda on hari jälle nagu uus.
  • Värvilt erinevaid nailonsukki tuleb keeta mõni minut kergelt soolatud vees – pärast seda on sukad ühte värvi.
  • Kõõmast saab lahti pastaga, mis on valmistatud ühest klaasist soolast ja viiest supilusikatäiest veest. Seda tuleks hõõruda kuivadele juustele, jätta see sinna viieks minutiks ja siis kammida juukseid harjaga ning pesta pea puhtaks.
  • Punaseid kortsulisi peopesasid tuleb hoida viis minutit taldrikul, kus soojale veele on lisatud kolm supilusikatäit soola – siis kortsud kaovad.
  • Tõeliseks puhkuseks on kümblemine vannis, mille veele on lisatud paar peotäit soola.
  • Liha ja kala võib praadida ka ilma rasvata, kui puistada pannile soola ja oodata, kuni soolaterad seal hüppama hakkavad. Seejärel pannile asetud liha ei hakka nii kergelt kõrbema.
  • Kui spinatit pestakse soolases vees, siis pole teda enam rohkem vaja pesta.
  • Salati jaoks hakitud õunad, pirnid või kartulid tuleks asetada kergesse soolalahusesse, siis ei tõmbu nad nii kergesti tumedaks.

Peale selle aitab näputäis soola:

  • hoiab piima värske,
  • tugevadab õunte lõhna nende keetmisel ja teeb nad kiiresti pehmeks,
  • kiirendab vahu ja munavalge vahuleminekut,
  • annab erilise maitse kohvile ja teele,
  • alandab rabarberi happesust ja järelikult ka suhkrukulu,
  • parandab šokolaadi maitset kreemides ja tortides,
  • annab maitset juurde melonitele ja apelsinidele,
  • kaitse kanamune keetmisel kaktki mineku eest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles