Tasub järeleproovimist – trendikas vastlawrap

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tavaliselt süüakse vastlapühade aegu kukleid, siis trendikad Rootsi pagariärid on hakkanud pakkuma hoopis vastlawrappe.
Kui tavaliselt süüakse vastlapühade aegu kukleid, siis trendikad Rootsi pagariärid on hakkanud pakkuma hoopis vastlawrappe. Foto: Arla

Vastlawrappi võib rootslaste sõnul saada vaid üksikutest trendikatest Stockholmi pagariäridest, kuid see isuäratav maiustus on väärt järeletegemist.

Stockholmi pagariäri Tössebageriet kondiiter Mattias Ljungberg jagab oma retsepti piimatootja Arla kodulehel. Vastlawrap on huvitavam kui tavaline Rootsi vastlakukkel, sest seda serveeritakse teistmoodi, kuid maitselt on see sellele üsna sarnane. Seda tehakse nisutaignast, millele on lisatud kardemon, mandlimass ja vahukoor. Oluline on rullida taigen hästi õhukeseks ja olla ettevaatlik vahukoorega, selleks et wrap jääks mahlane ja seda oleks võimalik kokku rullida. Järgnev retsept on mõeldud 12 inimesele.

Koostisained

  • 25 g pärmi
  • 1 dl piima
  • 1½ dl vett
  • 100 g toasooja võid
  • 1 dl roosuhkrut
  • veidi soola
  • 2½ ml kardemoniteri
  • 1 muna
  • 8 dl nisujahu
  • 5 ml küpsetuspulbrit

Täidis

  • 30 ml piima
  • 100 g mandlimassi
  • 2 dl vahukoort
  • tuhksuhkrut

Valmistamine

Pudista pärm kaussi. Soojenda piim 37°C-ni ja vala see pärmile. Lisa või, suhkur, sool, kardemon, muna, küpsetuspulber ja suurem osa jahu. Sega taigen ühtlaseks. Lase 30–40 minutit seista. Soojenda ahi 225°C-ni. Puista tööpinnale jahu ja aseta sinna seejärel taigen. Jaota taigen 12 ribaks ja rulli kõik ribad hästi õhukeseks. Neist peaksid saama ühe kuni kahe millimeetri paksused ja 20 sentimeetrise diameetriga taignatükid. Raputa taignatükkidele natuke jahu, et need ei jääks kinni. Pane küpsetusplaadile küpsetuspaber ja aseta sellele taignatükid. Küpseta ahju keskel kolm kuni neli minutit, kuni taigen on täpselt läbi küpsenud ja ei ole niiske, kuid on veel ka ühes tükis. Asuta valminud saial rätikute vahel jahtuda, et see jääks pehmeks. Tee mandlimass väikesteks tükkideks ja sega see piimaga, kuni tekkib ühtlane kreem. Jaota mandlimass wrapi keskele. Löö vahukoor vahule ja pritsi või tõsta see kõige peale. Rulli wrap kokku, puista sellele tuhksuhkrut ja paki see küpsetuspaberisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles