Uuring: noored käituvad internetis hooletumalt kui vanemad

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Noored mõistavad paremini küberohtude ohtlikkust, ent vanema põlvkonna kasutajad käituvad internetis ettevaatlikumalt, selgus uuringust, mille viis mullu läbi B2B International Kaspersky Lab jaoks.

Vastavalt uuringu andmetele mõistavad kuni 24-aastased kasutajad vanemast põlvkonnast paremini, mis võib olla nende arvutite, tahvelarvutite või nutitelefonide kahjutoova tarkvaraga saastamise allikaks. Üksnes 13 protsenti noortest kasutajatest ei osanud eeldada, kuidas oli infitseeritud nende seade, samas kui üle 45-aastaste kasutajate seas jõudis see näitaja 26 protsendini.

Vaatamata väiksemale teadlikkusele küberohtude allikatest käituvad vanemad inimesed internetis kaalutletumalt ja tähelepanelikumalt. Näiteks edastavad isiklikke pilte ja videoid 22 protsenti noortest kasutajatest ning vaid 6 protsenti üle 45-aastastest. Privaatset kirjavahetust kõikides äppides peavad vastavalt kübertundmise testi andmetele 70 protsenti vastajatest vanusekategoorias 18–24 ning 45 protsenti kategoorias 45–54-aastased.

Lisaks suhtuvad noored kergemeelsemalt äppide installimisse ja failide allalaadimisse. Nõnda ei loe installimisakende sisu, vajutades lihtsalt „edasi, edasi, nõus, edasi“, 27% noortest kasutajatest ja üksnes 14% täiskasvanutest. Aga selline tähelepanematus võib viia mittesoovitud andmete imbumiseni seadmesse, mittevajaliku lisatarkvara installimiseni ja operatsioonisüsteemi häälestuste muutmiseni.

«Mida vanem internetikasutaja, seda ettevaatlikumalt ta Internetis käitub. Samal ajal on vanemal põlvkonnal keerulisem fikseerida saastamise fakti ning veelgi keerulisem tuvastada selle allikas,» rääkis Kaspersky Lab Venemaa Uuringukeskuse juht Sergei Novikov.

Ta rõhutas, et pole tähtis, kui vana te olete, kui sageli ja milleks kasutate internetti – igal kasutajal soovitatakse olla tähelepanelik potentsiaalsete ohtude suhtes ning kasutada kompleksset kaitselahendust. See aitab kaitsta andmeid ja seadmeid kahjutoova tarkvara sisseimbumise eest failide allalaadimise ja installimise ning kirjade vahetamise ajal internetis.

Täna tähistatakse rahvusvahelist turvalise interneti päeva, mis kehtestati Euroopa Komisjoni otsusega 2004. aastal eesmärgiga ühendada riigi, avalike ja erapoolte jõud teadmiste parendamiseks internetitehnoloogiate turvalisest ja vastutustundlikust kasutamisest.

Teada saamaks, kas teie käitute internetis ettevaatlikult, saab läbida testi siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles