Vaba aja kasv võib tuleneda töötusest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötud vabu töökohti otsimas.
Töötud vabu töökohti otsimas. Foto: Urmas Luik

Statistikaameti värskete andmete järgi on eestimaalastel varasemast rohkem vaba aega. See ei pruugi aga olla tingitud vaba aja kõrgemast väärtustamisest, vaid kriisi ajal suurenenud tööpuudusest.

Piret Tikva statistikaameti sotsiaaluuringute talitusest ütles, et oma jälje on tööpuudus uuringu tulemustele kindlasti jätnud. Samas võib vaba aja kasv olla muu hulgas seotud ka sellega, et võrreldes kümne aasta taguse ajaga kulub tänu valmistoitudele ja väljas einestamise võimalustele vähem aega söögitegemisele ning tänu kodumasinatele riiete pesemisele ja triikimisele.

Teisalt on kümne aasta võrdluses rohkem kasvanud just töötute vaba aeg. Töötavatel inimestel oli kümme aastat tagasi päevas vaba aega 265 minutit ja tänaseks on see näitaja isegi kahe minuti võrra väiksem. Töötute seas aga on vaba aja näitaja kasvanud 382 minutilt 403 minutile päevas.

Tikva märkis, et töötuse täpse mõju hindamiseks on vaja edasist analüüsi ja see on ametil ka plaanis, kuid tulemusi ei ole oodata enne järgmist aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles