Millist hoolt vajab sinu saabas talvel?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas soolarantidest lahti saada?
Kuidas soolarantidest lahti saada? Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Et jalanõud kauem vastu peaksid, oleks mõistlik nende eest korralikult hoolt kanda, eriti veel arvestades meie teid-tänavaid, kus tihtipeale peab läbi rühkima jumal teab millest. Millised on aga need hooldussoovitused, mis aitavad jalanõul talvele vastu panna?


Jalatseid ja jalanõude hooldusvahendeid müüva ettevõtte B.W.T. King juhatuse liige Jaanika Raudam selgitas, et kõige olulisem on teha jalatsi hooldus niiskust ja pori hülgavate vahenditega pärast poest ostmist enne saapa kandma hakkamist. Sellega saab ennetada soolarantide tekkimist. Kui hooldust mitte teha, tekivad randid ning hiljem on neid juba keeruline eemaldada, kui mitte võimatu.

Poes on müügil kaks eritehnoloogial põhinevat niiskustõkke aerosooli – waterstop ja nanopro. Aerosooli tuleks kasutada vastavalt jalatsi liigile. Erinevatele materjalidele ja nahaliikidele on eri vahendid ning kui hooldada vale hooldusvahendiga, võib jalatsi lihtsalt ära rikkuda.

Niiskustõket võiks saapale lasta mitu kihti – kõigepealt pihustada üks kiht, siis lasta paarkümmend sekundit kuivada ja siis pihustada veel ning paari minuti pärast võibki välja lumeputru astuda.

«Mõnes mõttes on kunstnahast jalatsitega lihtsam, sest need ei eelda nii tõsist hooldust kui nahast jalatsid. Nahast jalatsid eeldavad, et kindlasti tuleks kasutada ka nahka toitvad vahendeid, et nahk püsiks pehme. Kunstnahk seda ei eelda,» rääkis Raudam.

Enne niiskustõkke kandmist nahast saapale võiks jalanõud ka kreemi või vahaga pehmendada. Naha toitmiseks soovitatakse näiteks mesilasvaha, igat tüüpi materjalide jaoks on olemas ka spetsiaalsed kreemid. Eri värvi jalanõudele on erinevad kreemid, ent on olemas ka värvitu hooldusvahend, mis sobib väga hästi juhul, kui erinevad saapaid on mitut värvi – siis pole vaja nii palju erinevaid vahendeid osta.

«Kindlasti tuleks jalatsit puhastada, kuna meie tänaval kasutatakse igasuguseid vahendeid, mis ei ole nahale head,» möönis B.W.T. King juhatuse liige. Jalatsite puhastamiseks võiks kasutada niisket lappi. Kindlasti aga ei tohiks jalanõud pesta voolava vee all või pesumasinas.

Väga määrdunud saabas

Mida teha, kui jalanõu on nii määrdunud, et niiskest lapist ei piisa? «On olemas spetsiaalsed puhastusvahud, üks on nahale ja siis on universaalsem vaht, mida saab kasutada tekstiili ja teiste materjalide puhul,» selgitas naine.

Puhastusvaht tuleks kanda saapale, lasta sel natuke mõjuda ja siis lapiga ära pühkida. «See mustus tuleb väga hästi ära, oleme ise ka proovinud. Aga kindlasti tuleb nendega proovida sellise väiksema osa peal, kas see sobib sellele materjalile,» lisas Raudam. Hooldusvahendi juhises on täpselt selgitatud, milliste materjalide puhul konkreetset asja kasutada tohib. Nahapuhastusvahtu ei tasu lasta näiteks mõnedele kunstmaterjalidele.

Lisaks soovitas Raudam igapäevaselt kasutada vahetatavaid sisetaldu. Esiteks jalg higistab ning teiseks tuleb mingi niiskus nagunii saapasse. «Jalal on soojem ja talla saab võtta välja, panna kuivama ja hommikul tagasi. Kasutusmugavus on tunduvalt suurem,» lisas ta.

Kuidas saada lahti soolarantidest?

«See sõltub, kui sügaval nad on. Kui on kergemad, siis saab ära samamoodi puhastades spetsiaalsete vahtudega. Kui on tekkinud juba vorbid, siis see on väga-väga keeruline, sageli ka võimatu,» möönis spetsialist ning lisas, et ka kingsepa töökodades puhastatakse saapaid soolarantidest. Sügavate rantidega saapa saab küll märksa paremaks, ent täiesti siledaks nahka enam ei saa. Kingsepp saab selle teha vaid nii palju paremaks, et rant välja ei paistaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles