13 riiki, kus ei tasu selfie tegemisega mässama hakata (13)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimase paari aasta statistika näitab, et selfie'de tegemise läbi on tõenäolisem surma saada kui hailõugade vahele jääda.
Viimase paari aasta statistika näitab, et selfie'de tegemise läbi on tõenäolisem surma saada kui hailõugade vahele jääda. Foto: Caters News Agency

Hiljuti avaldatud uuring toob välja nimistu neist õnnetutest riikidest, kus on suurem tõenäosus selfie tegemisel surma saada, kui ka täpsematest surmapõhjustajatest, mis on selfie-tegijatele saatuslikuks saanud.

Kuigi kuni hilise ajani väitis statistika, et tõenäolisem on surra hai lõugade vahel kui selfie't tehes, siis viimase paari aasta kogemus näitab, et see tendents on ümber pöördumas ja on terve rida riike, kus selfie tegemine võib inimesele lõppeda õnnetult, vahendab Telegraph. Vähemalt nii nähtub viimase 12 kuu selfie-surmade statistikast, mille on koostanud stastikaportaal Priceonomics.

Alates 2014. aastast on selfie tegemisel surma saanud 50 inimest, kellest ligi kahele viiendikule on saatuslikuks osutunud reisimine Indias. Mõtlemapanev on ka statistika, mille kohaselt 2014. aasta esimese üheksa kuu jooksul ületas selfie tegemise läbi surnute arv hai lõugade vahel lõpetanute oma.

Õnnetuima 13 riigi nimistu näeb välja järgmine:

  1. India – 19 surmajuhtu
  2. Venemaa – 7 surmajuhtu
  3. USA – 5 surmajuhtu
  4. Hispaania – 4 surmajuhtu
  5. Filipiinid – 4 surmajuhtu
  6. Portugal – 2 surmajuhtu
  7. Indoneesia – 2 surmajuhtu
  8. Lõuna-Aafrika – 1 surmajuht
  9. Rumeenia – 1 surmajuht
  10. Pakistan – 1 surmajuht
  11. Mehhiko – 1 surmajuht
  12. Itaalia – 1 surmajuht
  13. Hiina – 1 surmajuht

Peamise surmapõhjused selfie'de tegemisel?

  • Kõrgustest alla kukkumine – 16 surmajuhtu
  • Uppumine – 14 surmajuhtu
  • Rongiõnnetus – 8 surmajuhtu
  • Enesetapp läbi laskerelva – 4 surmajuhtu
  • Granaadi läbi – 2 surmajuhtu
  • Lennukiõnnetus – 2 surmajuhtu
  • Autoõnnetus – 2 surmajuhtu
  • Metslooma läbi – 1 surmajuht

Ohio osariigi ülikooli uurimuse andmetel on need mehed, kes armastavad endast pidevalt selfie'sid postitada, teistest märksa antisotsiaalsemad, impulsiivsemad, kuid seejuures ka enesekesksemad. «Kõige olulisem on seejuures tema mina. Kui see saab piisavalt tähelepanu pärast pildi postitamist sotsiaalmeediasse, siis on see talle kinnituseks selle kohta, kui suurepärane ta teiste inimeste meelest on,» tähendas teadur Jesse Fox.

Ta lisas, et sellistel juhtudel on tegelikult inimesel üpris ükskõik sellest turismiatraktsioonist, mille taustal ta pilti teeb, nagu ei lähe talle ka korda, kui tema postitused kedagi häirivad. «No ja kui sa lõpuks kukud Eiffeli tornist alla, sest sa mõtlesid, et see on lahe koht, kus endast selfie't teha, siis miks peaks see inimestele korda minema, kui sa selle käigus endast pilti teed,» nentis Fox.

Sellele sarnanevaid näited on täiesti reaalsest elust tuua – näiteks mullu septembris pidas üks jaapani turist vajalikuks teha endast selfie veel pärast seda, kui oli Taj Mahali treppidest alla kukkunud ning suri hiljem selle tagajärjel.

Suurbritannia keskkonnaamet on hiljaaegu väljastanud ka hoiatuse tormi-selfie'de osas, kui pärast mitut sellist olukorda suurenes märgatavalt inimeste selfie'de tegemine.

Kuus soovitust, kuidas teha turvaliselt selfie't

  1. Püüa jääda nii mõistuse juurde kui ka kahe jalaga maa peale – sõna otseses mõttes!
  2. Ära poseeri laetud relvaga – mitte mingil juhul!
  3. Ära poseeri koos ohtlike loomadega – ega ka nende läheduses.
  4. Ära tee selfie't mõnda masinat juhtides.
  5. Ära roni elektriliste sillaehitiste ja rongide peale.
  6. Kui oled olukorras, kus muud asjad nõuavad su täit tähelepanu ja valvsust, siis ei ole see sobiv koht selfie tegemiseks.
Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles