Pakosta: skandaalne töökuulutus rikub seadust

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Osman» Kebabi töökuulutus.
«Osman» Kebabi töökuulutus. Foto: Lugeja pilt

Söögikohas «Osman» Kebab otsitakse uut teenindajat ja seejuures märgitakse, et otsitakse tööle nii-öelda ilma kõrvitsata naisi. Võrdõiguslikkuse voliniku arvates seab selline kuulutus naised tööturul halvemasse olukorda ja on seetõttu seadusega keelatud.

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Liisa-Ly Pakosta sõnul on töökuulutuses keelatud märkida, et otsitav töötaja ei tohi olla lapseootel. Ta sõnas, et keeld on ühemõtteline sõltumata sellest, kui piltlikult seda väljendada.

«Sisuliselt ei tohi tööandja sellist piirangut teha, kuna Eestil on lapsi hädasti lapsi vaja tänapäeval, nii nagu oli lapsi Eestil vaja ka sel ajal, kui see kõrvitsa ja põlle folkloorne fraseologism aktiivsemalt kasutusel oli,» märkis Pakosta.

Tema väitel lapseootel naise välistamine töökuulutusega seab naised tööturul halvemasse olukorda ja on seetõttu soolise võrdõiguslikkuse seadusega keelatud. «Selliste naisi välistavate olukordade puhul ei kaota ainult naine, kaotab ka laps, lapse isa ja kõik tööandjad - signaal lapseootel naiste tõrjutusest on signaal vähemateks lasteks, mis omakorda toob suurema maksukoormuse ja suurema töökoormuse vananeva elanikkonna ülalpidamiseks,» arvas Pakosta.

Ta kinnitas, et tegemist on diskrimineerimisega tööandja poolt soolise võrdõiguslikkuse seaduse alusel. «Kuulutuse esimesele otsale mul etteheiteid pole ja ontlike sõnadega, heatahtliku folkloorse fraseologismi kasutamine on keelerikkuse ilming,» kommenteeris Pakosta.

Tema sõnul seda fraasi raseduse kohta «kõrvits põlle all» pole eesti rahvas halvustavalt kasutanud. Pakosta toob näiteks, et leidub näiteks selline üleskirjutus: «sel ju kõrvits põlle all, piab ennast hoidma» mis tähendab kaasaja kirjakeelde tõlkides, et kui naine on lapseootel, siis peab ta ennast hoidma. «Kaasaja tööelus kaitsevad seadused lapseootel töötavat naist sedavõrd turvalisel määral, et töötamine lapseootuse ajal on enamasti täiesti normaalne, erandite üle otsustab arst, mitte töökuulutuse autor,» lausus Pakosta. 

Pakosta kommenteeris, et kuna töökuulutus on reklaam, siis tuleb täita ka reklaamiseaduse nõudeid. «Reklaamidega tegeleb Tarbijakaitseamet, see eemaldatakse või määrab amet trahvi reklaamiseaduse alusel, algatades väärteomenetluse,» selgitas Pakosta.

Ta kinnitas, et soolise võrdõiguslikkuse seadus lubab lisaks ka nõuda kahjutasu isikul, kelle õigusi rikuti. «Näiteks siis lapseootel naine, kes oleks osutunud parimaks klienditeenindajaks, aga kes tööle valikul välistati,» sõnas Pakosta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles