Pisisaartel paraneb sularaha kättesaadavus

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Marko Saarm / Sakala

Möödunud aasta lõpus hakkas Swedbank pakkuma igapäevast teenustasuta sularaha väljavõttu võimaldavat lahendust 28 kohas üle Eesti, veebruari jooksul lisandub neile veel 10 kohta – kaheksa neist saartel ja kaks mandril.

Swedbanki klienditeenuste juhi Ulla Ilissoni sõnul on sularaha kättesaadavuse näol tegemist Eesti inimeste jaoks olulise teemaga, millega Swedbankil on kavas edasi tegeleda. «Seda näitab kõnekalt tõsiasi, et kohtades, kus kauplusest sularaha võtmise lahendus juba töötab, leiab see ka klientide poolt kasutust. Jaanuaris kasutas meie uut lahendust 28 kohas üle Eesti kokku 1159 klienti,» rääkis Ilisson. Ta lisas, et ühes asulas oli keskmiselt 43 klienti, keskmine summa jäi 60 euro kanti.

«Kui me tulime välja ideega, kuidas asendada ajale jalgu jäänud pangabuss sobivama lahendusega, võtsid meiega ühendust mitmed omavalitsused ja väikesed ärid, kes soovisid samuti kohalikele elanikele sularaha väljavõtu võimalust pakkuma hakata,» meenutas Ilisson. Ta ütles, et nüüdseks olevat erinevaid soove analüüsitud ja piirkondades, kus lähim võimalus sularaha võtta on ebamõistlikult kaugel, tullaksegi oma lahendusega välja.

Ennekõike on keeruline olukord saartel. «Mitmetel väiksematel saartel pole mitu aastat olnud ühtegi võimalust sularaha välja võtta, seetõttu on saared ka meie peamise tähelepanu all,» märkis Ilisson. Ta usub, et veebruari jooksul saadakse kõik 10 uut lahendust tööle ning kliendid saavad hakata sularaha tasuta võtma kohalikust poest.  

Torgu vallavanem Tiit Põld peab panga plaani uskumatuks. «Viimati said inimesed siin sularaha kätte siis, kui postiljon pensionid tellimisel koju tõi,» sõnas ta. Vallavalitsusele on see panga poolt organiseeritav sularaha väljamakse võimalus Laadla poe kaudu imelaadne asi.

«Volikogu otsusel toetame aastaid tagasihoidlikul määral Laadla poe ellujäämist ja vajadus sularaha väljamakse võimaluse järgi on maal ilmselge, aga samas pelgame, et nii väikses vallas nagu Torgu vald on, võib see osutuda pangale keerukaks ja vähetulusaks,» märkis Laadla.

Ta sõnas, et muidugi oleks pangateenus elanikele ja suvel rohkearvulistele külalistele, puhkajatele, turistidele üllatav ja rõõmustav. «Eks vald oleks siis natukene elamisväärsem paik ka ja vallavalitsusel oleks heameel ühe olulise teenuse lisandumise üle,» sõnas Põld.

Ruhnul asuva Liise talu kaupluse perenaine Luise-Maria Jõers arvab antud teenusest ainult hästi. «Saarel on pidev sularaha puudus ja teatavasti tulevad inimestele palgad arvetele. Seega mina kui poeomanik loodan, et teenus annab võimaluse sularaha oma kontole toimetada lihtsamalt,» lausus Jõers.

Ta kirjeldas, et tihti on nii, et raha koguneb sahtlisse ja tegelikult tahavad arved maksmist ja tähtajad tulevad peale. «Usun, et panga poolt pakutav teenus natuke leevendab antud olukorda ja kohalikud elanikud saavad julgelt arvestada sularaha võimalusega saarel ja ei pea igakord mandrilt tulles mõtlema, kas on vaja ka pangaautomaadist läbi käia ja kui palju võib sularaha vaja minna.

Uue lahenduse saavad Vormsi, Ruhnu, Kihnu, Hiiumaa (Suuremõisa ja Nurste), Saaremaa (Mustjala ja Laadla), Prangli, Ahja ning Mäetaguse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles