Ossinovski: alkoholiseadus läheb valitsuses läbi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski usub alkopiirangute kehtestamisse.
Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski usub alkopiirangute kehtestamisse. Foto: Marko Saarm / Sakala

Tervise- ja tööminister ning sotsiaaldemokraatide esimees Jevgeni Ossinovski kinnitas Lääne Elule antud intervjuus, et hoolimata IRLi kuuluva justiitsministri Urmas Reinsalu ja reformierakonda kuuluva majandusministri Kristen Michali vastuseisust läheb alkoholiseadus siiski valitsuses läbi.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, kas võtaksite ühte lausesse kokku, miks on vaja uusi ja karme alkoholipiiranguid?

Sellepärast, et Eestis juuakse palju. Eesti alkoholikahjud on erakordselt kõrged.  Eestis sureb otseselt või kaudselt alkoholi tagajärjel aastas üle 1000 inimese.

Alkoholitarbimise negatiivne mõju Eesti tervishoiusüsteemile on otseselt üle 30 miljoni, kaudne mõju majandusele on üle 200 miljoni euro aastas. Ühe lausega: Eesti põhiseadus käsib riigil võtta tarvitusele meetmeid rahva tervise kaitseks.

Mida te ütlete inimesele, kes sotsiaalmeedias ilgub teie ettepaneku üle ehitada kaupluste alkoholiosakondade ümber läbipaistmatud seinad?

Maailma riikide alkoholivastase võitluse praktikat teaduslikult analüüsides (sh WHO [maailma terviseorganisatsioon – toim.]) on leitud, et tähtis on vähendada alkoholi kogutarbimist ühiskonnas. Me ei tegele ainult joodikutega. Küsimus on selles, et ühiskonnas tervikuna juuakse liiga palju. Et vähendada  alkoholikahjusid, tuleb vähendada kogutarbimist. Viimast piirab kompleks kolmest meetmest: hind, reklaam ja müügitingimused. Meetmed töötavad komplektina, üksikuna on nad ebatõhusad.

Hinnaga on rahandusministeerium tegelenud, aktsiisi on tõstetud. Kange alkoholi aktsiisiga on lagi ees, lahja alkoholi aktsiisi saaks tõsta, aga selleks ei ole kokkulepet Reformierakonnaga. Reklaami- ja müügitingimuste osas ei ole midagi tehtud. Viimane tõsine muutus oli alkoholimüügi öine piirang, enne seda lõpetati alkoholimüük kioskites.

Alkoholipoliitika roheline raamat kiideti heaks 2012 koos kõikide nende meetmetega, see sisaldas ka neid seinu.

Miks on Reformierakonna jaoks nii tähtis kaitsta lahja alkoholi madalamat aktsiisimäära?

Seda küsige nende käest.

Aga te ju teate vastust?

[Vaikus.]

Hästi, millal alkoholipiirangute eelnõu jõuab valitsuskabinetti?

Peaministriga on kokku lepitud, et 25. veebruaril.

Millised võiksid olla istungi tulemused?

Nii sotsiaalmeedias ilkujaile kui ka mõnele kolleegile valitsuses, kes ütlevad, et üks või teine meede ei ole tõhus, tahan öelda seda, et soovitan tutvuda  rahvusvahelise teaduse ja praktikaga niisuguste meetmete rakendamisel. Eelnõuga on tehtud tõsine töö, eelnõule on toetust avaldanud maailma alkoholiuurijate absoluutne tipp. Valitsuskabinetis tulevad vaidlused detailide üle selles osas, et kui koormav on ehitada kipsplaatseinu alkoholiosakondade ümber, kas aastaga või kahe aastaga.

Ühe kipsplaatseina ehitus ei võta ometi üle nädala.

Väidetavalt on see erakordselt kulukas, on tehtud kalkulatsioonid, kui palju maksab kipsplaatseina ruutmeeter. Ümberkorraldused nõuavad kulutusi ja aega.

Tahan rõhutada, et valitsus on langetanud põhimõttelise otsuse karmistada alkoholipoliitikat. Roheline raamat on seadnud eesmärgiks vähendada alkoholitarbimist viiendiku võrra meetmetega, mis on eelnõus. Valitsus on kokku leppinud, et alkoholipoliitika roheline raamat viiakse ellu.

Aga te ei vastanud, kas 25. veebruaril jõuate valitsuses kokkuleppele või mitte?

Loomulikult jõuame. Mõned tehnilised küsimused on ka veel lahtised. Sise- ja justiitsministeerium vaidlevad, kas alaealistel tohib lubada kontrollostude tegemist või ei tohi. Peale tele- ja raadio- ning väli- ja ajalehereklaami tuleks piirata ka internetireklaami. Praegu ei ole veel internetireklaami keelu sõnastust, aga seda tuleb ka poliitiliselt arutada.

Sellele eelnõule on andnud tagasisidet 20 organisatsiooni, neist kolm on seadnud kahtluse alla ühe või teise piirangu. Alkoholitootjad, reklaamiinimesed ja ringhäälingute liit ning kolmandaks kaupmeeste liit. Mõistan nende muresid, sest see eelnõu piirab ettevõtlusvabadust, aga kõik piirangud on tõenduspõhised ja õigustatud.

Kui ma oleksin alkoholitootja, siis arvaksin ka, et seda eelnõu võiks mitte teha.

Pikemalt loe Lääne Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles