41 töötavast tuletornist võiks rahvale avatud olla 15

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõrve tuletorn
Sõrve tuletorn Foto: Irina Mägi

Eesti 41 töötavast tuletornist on praegu külastajatele avatud kuus torni, veeteede ameti hinnangul saaks avada veel umbes üheksa torni ja amet valmistab nende rahvale avamiseks ette kompleksset ja ühtset lahendust.

Ühtset lahendust ootab hulk tuletornide rahvale avamise taotlusi, nende hulgas ka Sõrve külastuskeskuse taotlus, ütles BNSile veeteede ameti pressiesindaja Priit Põiklik, lisades, et amet valmistab koos teiste riigiasutustega ette ühtset lahendust.

Praegu saab külastada vaid Kõpu, Tahkuna, Ristna, Pakri, Vormsi ja Kihnu tuletorni.

«Arvestades tornide ehituslikke iseärasusi võiks turistidele avada kokku umbes 15 tuletorni. Paljude tuletornide ehitus ei võimalda nende hulgakaupa külastamist,» ütles Põiklik.

Ta toonitas, et tuletornid on veeteede ameti jaoks ennekõike navigatsioonimärgid, mille ülesanne on tagada meresõiduohutus ja nende kui turismiobjektidega tegelemine ei ole ameti põhimäärusejärgne ülesanne.

«Loomulikult me soovime, et tuletornid ja nende ümbrused oleksid heakorrastatud, avatud turistidele ja saaksid teenida ka piletitulu. Seetõttu on ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning veeteede ameti algatusel asutud otsima lahendusi koos kultuuriministeeriumi ning muinsuskaitseametiga, kuidas tuletorne lisaks nende põhiülesandele ka kultuuriväärtustena ja turismimagnetitena paremini kasutada. Hetkel ongi see teema arutlusel ja loodame nendele küsimustele lahendused leida koos teiste riigiasutustega,» rääkis Põiklik.

Selle aasta jaanuari alguses pöördus Sõrve tuletorni avamise sooviga veeteede ameti poole MTÜ Sõrve Külastuskeskus, mille juhataja Andro Roosilehe sõnul on torni muutmises turismiobjektiks suur potentsiaal.

Roosilehe sõnul on Sõrve sääre tipp üks olulisemaid vaatamisväärsusi kogu Saaremaal ja igal aastal külastavad seda kümned tuhanded inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles