Amet selgitab: millised on levinumad probleemid gaasiboileritega

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasiboiler vannitoas.
Gaasiboiler vannitoas. Foto: Raepress

Tehnilise järelevalve amet rõhutab, et gaasiseadmeid (nt veesoojendi, katel) ja -paigaldisi (gaasitoru koos gaasitarvitiga) tuleks kontrollida korra aastas ning probleemi korral peab kohe tellima gaasitöö.

Gaasiseadme hoolduse ja kontrolliga võib tegeleda ainult eripädevusega isik, kodus omal käel seda teha ei tohi. Gaasipaigaldisega seotud suitsugaaside lõõride puhastamist tuleb teha korra aastas ning seda peab teostama pädev korstnapühkija.

Sageli arvatakse ekslikult, et gaasileke põhjustab vingumürgituse. Vingumürgituse põhjustab siiski vingugaas, mis tekib puuduliku põlemise tagajärjel - põhjuseid võib siin olla mitmeid.

Tüüpilised probleemid gaasiboileritega on järgmised:

1. Gaasitorustiku liitekohad, kraanid ja seadmed ei ole lekketihedad ja lekivad.

2. Gaasipaigaldis ei ole ehitatud nõuetekohaselt, mistõttu on tekitatud ohtlik olukord.

3. Põleti leek ei ole õige, kuna seade on hooldamata või õigesti reguleerimata.

4. Mitteküllaldane tõmme või ventilatsioon seadme kasutamisel, mistõttu ei ole gaasi põlemine korrektne ja leek võib iseeneslikult kustuda.

5. Lõõride materjal, suund või avad ei ole õiged, mille tagajärjel suitsugaaside eraldamine või ventilatsioon ei toimi.

6. Mittetäielik maagaasi põlemine ja vingugaasi tekkimine, mille põhjustab hooldamata seade või puudulik ventilatsioon.

7. Gaasipaigaldisega seotud suitsugaaside lõõre ei ole puhastatud, mistõttu ei toimu suitsugaaside eraldumine korrektselt.

Pahatihti hakatakse gaasiseadmeid ja –paigaldisi hooldama alles siis, kui on tekkinud probleem või toimunud õnnetus. Amet rõhutab, et meedias kõlapinda leidnud õnnetuste ja teiste sarnaste juhtumite puhul ei ole tuvastatud gaasileket, küll aga tõsised puudused ventilatsiooni ja korstnaga.

Gaasiboiler on erinõuetega paigaldis ja kuulub hoone tehnosüsteemi hulka, mistõttu peab kõikidel sellistel seadmetel olema projekt, hooldus- või kasutusjuhis, tehnilise kontrolli protokoll ja hooldust ning korstnapühkimist tõendav dokumentatsioon. Need on vajalikud tõendid tegevustest, mis hoiavad ära probleemid ja õnnetused. Ka näiteks gaasiboileri teisaldamine ühest ruumist teise on tehnosüsteemi muutus, mille korralt tuleb koostada ehitusprojekt, esitada kohalikule omavalitsusele ehitusteatis ja tellida uus audit.

Gaasitöid tohib teostada ainult ettevõte, kellel on olemas vastava pädevusega gaasitöö eest vastutav isik. Andmed pädevate isikute kohta leiab majandustegevuse registrist. Gaasipaigaldiste auditit võib hetkeseisuga teha ainult Inspecta Estonia OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles