Energiamärgis muutub kohustuslikuks ka teleritele

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teleri valikut hõlbustab edaspidi energiamärgis.
Teleri valikut hõlbustab edaspidi energiamärgis. Foto: SCANPIX

Esmaspäeval hakkasid kehtima uued energiamärgiste reeglid, mille järgi tuleb energiaklass nüüd ära märkida ka telerite puhul.

Seni oli energiamärgis kohustuslik näiteks külmikutel, pesumasinatel ja nõudepesumasinatel. Telerite lisamisega loetellu püüab Euroopa Liit avaldada survet teleritootjatele, et ka nemad hakkaksid tootearenduses rohkem mõtlema energiasäästule.

Euroopa Komisjoni käsutuses olevate andmete järgi võib teleri energiatarve moodustada ühe kodu energiavajadusest isegi kümme protsenti. Samuti on pragu müügil väga vähe telereid, mida võiks vääristada energiasäästlikku kodumasinat tähistava märgisega A. Skaalal A-st G-ni jääb enamik telereid klassi C või D.

Energiamärgise kasutamine on praegu vabatahtlik, 2011. aasta detsembris muutub see aga kohustuslikuks.

Esialgu võib uue märgistuse kasutuselevõtt mõjutada ka telerite hinda, kuid komisjoni hinnangul langevad hinnad taas, kui energiasäästlikke telereid tuleb turule rohkem. Vähemalt nii on näidanud kogemused külmikutega.

Järgmise sammuna võetakse energiamärgised kasutusele valgustite, konditsioneeride, pesukuivatite, veekeetjate, boilerite ja tolmuimejate puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles