Pätikohvist midagi enamat: kohviliikide välimääraja

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvikannud
Kohvikannud Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tass kohvi ei ole vaid ainult päeva alguse ja puhkepauside sümbol, vaid oluline osa paljudes kultuurides. Alljärgnevalt leiab eestlastele harjumuspärase pätikohvi kõrvale ülevaate erinevatest kohvivalmistamise viisidest.

Kohvimasinatele spetsialiseeritud firma KohviSemu müügiesindaja Tanel Kalmo selgitab erinevate kohvimasinate ja –valmistajate eripärasid.

  • Filterkohvimasinad

Valmistamise käigus kasutatakse ühekordseid või taaskasutatavaid filtreid, kuhu pannakse teatud kogus jahvatatud kohvi, millest kuum vesi läbi jookseb. Selline masin sobib suurepäraselt kodusesse kasutusse, sest saate valmistada suuremas koguses kohvi, mis püsib kannus pikka aega soojana.Kui soovite aga paremat kohvimaitset, soovitame kasutada värskelt jahvatatud kohvi.

  • Presskann

Kui ikka arvate, et paberfiltrid on konkurentsitult parimad abimehed kohvi valmistamises, peaksite proovima presskannu. Protsess iseenesest on imelihtne, kuid võimaldab nautida kohvi parimaid maitseid ja aroome. Soovitatav kasutada värskelt jahvatatud, sõmerat kohvipuru, kuna jahvatajaga presskannud on küllaltki haruldased. Rikkaliku maitsega kohvi valmistamiseks presskannu abiga kulub ligi 4 minutit.

  • AeroPress

See kohvimasin on pärit Ameerikast. Kohvi valmimiseks kulub kuni 50 sekundit. Esmalt tehakse kohv ning seejärel surutakse see läbi mikrofiltri. Muutes kohvi kogust, vee hulka ja valmistamise aega,  saate nautida erinevaid kohvi maitse- ja aroomiomadusi ning võimalusi eksperimenteerimiseks on piiramatult. AeroPress’i võib pesta ka nõudepesumasinas.

  • Kapselkohvimasinad

«Need masinad kasutavad spetsiaalse disainiga, erimaitselisi kohvikapsleid. Kohvi valmistamise protsess on imelihtne- lihtsalt asetage kapsel masinasse, vajutage nuppu ja.. valmis! Mitte mingit keerulist hooldamist- pärast visake kasutatud kapsel minema. Masin sobib nii koju kui ka kontorisse. Meelepärase aparaadi saab igaüks valida vastavalt masina paakide mahule, jõudlusele ja hinnale,» nendib KohviSemu esindaja Tanel Kalmo.

  • Chemex kohvivalmistaja

Vastupidav, lihtne ja elegantne.  See ei meenuta ilmaasjata jootekolbi- kohvikeetja leiutas Saksa keemiaprofessor Peter Schlumbohm, kes soovis lihtsalt ja kiirelt oma töö juures kohvi valmistada. Kohvi valmistamiseks kasutatakse patenteeritud Chemexi filtreid, mis lisaks kohvipuru joogist eemale hoidmisele  tagavad ka meeldiva kohvimaitse.

  • Vaakum- kohvivalmistaja

Tundub, et sakslased armastavad laboriesemeid meenutavaid leiutisi. Järjekordne avastus, mida kasutatakse kohvi valmistamiseks- vaakum-kohvivalmistaja.  Ilmselt on selline kohvi valmistamise meetod kõige muljetavaldavam ja lisaks suurepärane viis katsetada füüsikaseadusi. Kuidas see töötab: ülemisse kaussi tuleb valada kohvipuru ning alumisse vesi. Seejärel pannakse ese tulele soojenema.

Niipea, kui vesi on jõudnud keemiseni, hakkab veeaur mööda toru üles tulema. Kui kogu vesi on jõudnud üles, tuleb kuumus maha keerata . Temperatuuri langemisega läheb alla ka rõhk(vaakum-meetod) ning alumine konteiner tõmbab nüüdseks kohviga segunenud vee tagasi. Kogu protsessi on küll ilus jälgida, kuid see nõuab palju tähelepanu ja kohvi valmimiseks kulub 10 minutit.

  • Moka

Moka-süsteem patenteeriti esmalt Itaalias. Selle printsiip on küllaltki sarnane vaakum-kohvikeetjale. Nii originaalne Moka-kann kui ka tänapäevasemad mudelid on valmistatud alumiiniumist. Kannud tulevad erinevates suurustes, ent parim on valida moka-kann, mis valmistab 2-3 tassitäit korraga. Kui te ei suuda reisides pikalt ilma espressota olla- valige elektriline kann, mida võib isegi autos kasutada.  

  • Türgi kohvikeetja

«Kui vaakum-meetodiga kohvimasinatel ei tohi kohvi iial keeta, siis türgi stiilis kohvikeetjaga on asjalood risti vastupidi. Need väikesed vasknõud on spetsiaalselt disainitud, et läbi sellise kohvi valmistamise meetodi tuleks jook rikkaliku ja tugeva maitsega. Türgi kohvikeetja jaoks on palju erinevaid valmistamise viise. Kui suudate mõne neist selgeks õppida, ei kahetse te kindlasti,» ütleb KohviSemu esindaja Tanel Kalmo.

  • Täisautomaatne kohvimasin

Üks kõige lihtsam viis kohvi nautimiseks on valmistada see täisautomaatse kohvimasinaga. Kaasaegsete kohvimasinatega valmib meelepärane kohvijook vaid ühe nupulevajutusega. Kõige «raskem» osa protsessist on valida maitsele vastav kohv, kuid seda õiget 1000 erineva järelmaitse ja aroomi seast leida võib osutuda küllaltki keeruliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles