Taanlased tegid otsustava sammu toidujäätmete vähendamiseks (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui säilivustähtaeg on möödas, hinnatakse Eestis toidukaup enamasti alla.
Kui säilivustähtaeg on möödas, hinnatakse Eestis toidukaup enamasti alla. Foto: SEI Tallinn

Taanis Kopenhaageni linnas avas täna uksed supermarket nimega WeFood, mis hakkab müüma kauplustes reeglina ülejäävaid toiduaineid.

WeFood on teadaolevalt ainus kauplus, mis paneb müüki toiduained, mis toidupoodides muidu üldiselt mahakandmisele määratakse, vahendab Local.

«Kauplus pole mõeldud mitte ainult madala sissetulekuga inimestele, vaid ka neile, kes on mures suure koguse toidujäätmete tekke pärast. Paljud näevad seda ühe lahendusena, kuidas jäätmete probleemiga võidelda,» rääkis poe avamisel Per Pjerre, kelle juhitav MTÜ on WeFood toetajaks.

Ka Taani keskkonnaminister Eva Kjer Hansen rõhutas, et minemavisatava, ent tegelikkuses korraliku toidu hulk on liiga suur ning vajab vähendamist. Kuigi WeFood poe avamine on suur samm jäätmete vähendamise teel, tunnistas minister, et teha on veel sellegipoolest palju.

WeFood kaupluses pakutakse laia valikut toiduaineid – sealhulgas kondiitritooteid, puu- ja köögivilja, lihatooteid, kuivaineid -, mis vastasel juhul leiaks oma tee prügimäele, sest nende pakend on kahjustada saanud või säilivustähtaeg möödunud. Tooted pannakse müüki 30 kuni 50 protsenti odavama hinnaga kui tavakauplustes.

Poodi juhivad vabatahtlikud ning selle kasum läheb Taani heategevusorganisatsioonile DanChurchAid. Kui WeFood esimese kaupluse töö osutub tulusaks, on plaanis teisigi sarnaseid poode avada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles