Suure pere ema: ma ei pea riigilt abi saama

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Nelja lapse ema Linda Lääts ei arva, et riik peab teda abistama, isegi kui rahaga on kitsas käes.


Läätsel ja ta abikaasal on 10-aastane tütar ning kolm poega, kes 9-, 3- ja üheaastased. Pere keskmine kuusissetulek ulatub umbes 15 000 kroonini.

«Tuleb lihtsalt mõelda ja majandada,» räägib Lääts, kuidas sellise sissetuleku kuuekesi toime tulla. «Peab lihtsalt läbi mõtlema, mida osta, kust osta ja millal osta.»

Jõulude ajal on kulutusi rohkem. «Sest vanemad lapsed käivad koolis, neil on jõulupeod,» selgitab Lääts. «Ei ole õiglane, kui nemad jääks ilma loosipakkidest, teatriskäikudest ja muudest üritustest.» Kummagi vanema lapse kooli jõuluüritustele kulub tema sõnul umbes 600 krooni. Et sellist väljaminekut endale lubada, säästab pere juba varem.

Raha kulub ka pereliikmete jõulukingitustele. «Kuna ma ise teen käsitööd ning ka lapsed armastavad käsitööd teha ja meisterdada, siis me rohkem teeme ise kingitusi,» märgib Lääts. «Kuid tahes tahtmata tekib ka kulusid. Jõuluvanale on lapsed kirja saatnud. Eks siis vaadatakse sealt nimekirjast neid soove, mis on mõistlikuma hinnaga.»

Täna on Läätsede pere Tallinnas suurperede heategevuspäeval. Selle raames viivad ettevõtted 101 paljulapselise pere liiget kinno ja jagavad neile jõulupakke.

Läätse sõnul on hea, kui selliseid võimalusi suurperedele pakutakse, kuid kellegi kohustuseks ta neid ei pea. «Ma pole kunagi sellele eriti palju panustanud, et peaksin riigilt abi saama,» lausub Lääts. «Üritaks ise hakkama saada. Ei taha seda tunnet, et kuna mul on 4 last, siis ma pean mingit abi saama. Ei pea! Kuna ma olen need lapsed ise muretsenud, siis just minul tuleb nendega hakkama saada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles