Ökoloogilistest pesukaitsmetest leiti umbrohumürki

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Analüüsidest selgus, et Itaalia pesukaitsmed sisaldasid herbitsiidi.
Analüüsidest selgus, et Itaalia pesukaitsmed sisaldasid herbitsiidi. Foto: SCANPIX

Prantsusmaal ja Kanadas on ligi kolm tuhat pakki «orgaanilisi» pesukaitsmeid eemaldatud poeriiulitelt, kuna neist leiti üliväikeses koguses umbrohumürki.

Itaalia ettevõtte pesukaitsmed «Organyc» on eemaldatud lettidelt nii Prantsusmaal kui ka Kanadas, sest neist leiti üliväikeses koguses umbrohumürki ehk herbitsiidi. Ettevõte tellis hulga analüüse pärast seda, kui üks Prantsuse ajakiri kirjutas, et pesukaitsmed sisaldavad glüfosaati, mis on bioaktiivne põhikoostisosa mitmetes umbrohumürkides, kirjutab The Local.

Analüüsi tulemustest selgus, et glüfosaati oli viies naiste hügieenitarbes üheteistkümnest, nende hulgas nii tampoonid kui ka pesukaitsmed.

Kuigi kogus oli imeväike – umbes 25 nanogrammi terve grammi kohta – siis leidis ettevõte, et seda kogust ei tohiks üldse olla orgaanilise puuvilla juures.

«Me uurime kindlasti enda varustajaid USAs ja Indias,» teatas ettevõte. «Me ei arva, et see kogus on ohtlik, kuid eemaldame pesukaitsmed siiski müügist, et ennetada ohtu. Meie prioriteediks on meie klientide tervis ja turvalisus.»

Prantsuse ajakirjas mainiti ka ohtlike ainete võimalikkust Alwaysi hügieenisidemetes ja Tampaxi tampoonides, mis toodetakse USAs. USA ettevõtte sõnul on nende tooted ohutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles