Nutitelefoni omanikud saavad peagi ise oma telefoni kokku panna

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon on tänapäeval muutunud paljude inimeste elu lahutamatuks osaks.
Nutitelefon on tänapäeval muutunud paljude inimeste elu lahutamatuks osaks. Foto: AFP

Mitmed elektroonikafirmad on asunud  katsetama lahendustega, kus inimesed saaks ise oma nutitelefoni disainida – ja siin ei käi jutt lihtsast telefoniümbriste kujundamisest.

Just seda lubab uus kontseptsioon nutitelefonide disainis, mis kannab mooduldisaini nime, vahendab Austraalia uudisteportaal news.au.com. Mooduldisaini idee on lihtne – põhimõtteliselt sarnaneb see üsna palju Lego klotside kokku panemisega, kus klient saab ise oma telefoni erinevad komponendid valida.

Näiteks kui telefonihuviline soovib kaameraga versiooni, siis just selle mooduli saabki ta telefonile lisada. Kui ta jaoks on oluline videote vaatamine, saab ta valida täpselt talle meelepärase helisüsteemi ja ekraani. Kui on tegemist inimesega, kes enamiku ajast veedab kodus või tööl – ega vaja väga võimsat akut – siis saab ta oma telefonile valida ka väiksema aku.

Veel üks mooduldisaini eelis on see, et siis ei pea enam maksma nende telefoniosade eest, mis tavaliselt tulevad tehasest kaasa ning mida telefoniomanikul ei pruugi isegi mitte vaja minna. Samuti ei pea telefoni iga aasta järel välja vahetama, vaid saab välja vahetada vaid need osad, mis omanikku enam ei rahulda.

LG on üks elektroonikafirmadest, kes kavatseb juba lähiajal katsetada mooduldisaini. Nimelt andis LG sel nädalal teada, et just niisugusel põhimõttel on tulevastel G5 nutitelefoni omanikel võimalik oma telefoni ise kokku panna. Nutitelefoni tagumine alumine osa on disainitud nii, et sellele saab kaane eemaldamise järel lisada erinevaid osasid. Esialgu saab mooduldisaini katsetada näiteks võimsama kaamera ja helisüsteemi lisamise kaudu.

Ka Google Ara projekt, mis ei ole küll veel ühegi tootega välja tulnud, rõhutab mooduldisaini olulisust oma lähenemises. Ka neil viitab see kaamerate, sensorite ja akude lisamisele. Google'i kalkulatsioonide põhjal võiks ilma lisadeta telefoni maksumus piirduda vaid 69 dollari ehk 62,5 euroga.

Kuigi Hollandi idufirma Fairphone müüb oma juba varem komplekteeritud nutitelefoni Fairphone 2 veebis 800 dollari ehk 725,5 euro eest, siis on võimalik asendada selle ekraani vähem kui 130 dollari ehk 117,9 euro eest ning kaamerat 55 dollari ehk ligi 50 euro eest. Mooduldisainist on rääkinud ka Hiina telefonitootja ZTE ning Soome idufirma PuzzlePhone.

Küll on ka neid elektroonikatootjaid, kes suhtuvad mooduldisaini umbusklikult ja niipea seda oma toodete puhul rakendama ei hakka. Näiteks Samsungi asepresident tootestrateegia ja turunduse alal USA turgudel Justin Denison on öelnud, et nad eelistavad pigem pakkuda oma klientidele tooteid, mis esindavad «parimat detailide ja funktsionaalsuse kombinatsiooni».

Ka näitavad mitmed senised katsetused, et mooduldisaini rakendamine ei ole nii lihtne, kui esmapilgul näida võib. Näiteks Google Ara projekt ebaõnnestus oma mulluse pilootprojekti läbiviimisel Puerto Ricos, kuna moodulite krüpteerimine osutus esialgsest keerulisemaks. Google ei ole selle kohta ka täpsustavaid kommentaare jaganud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles