Oliiviõli ähvardab hinnatõus

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
oliiviõli.
oliiviõli. Foto: PantherMedia/Scanpix

Lõuna-Euroopas levivad haigused ja põud võivad tõsta oliiviõli hinda kuni 20 protsenti kõrgemaks.

Hispaanias on viimaste aasta kõrgeimad temperatuurid ning üle miljoni oliivipuu on nakatunud. Selle tulemusena võivad supermarketites oliiviõlide hinnad tõusta kuni 20 protsenti, kirjutab The Independent.

Kaupmehed hoiatavad oliiviõli hinnatõusust, kuna eelmisel aastal kahes suurimas oliiviõli tootvas riigis – Itaalias ja Hispaanias – äärmiselt kehv saak.

Eelmine aasta oli Hispaania teadaolevalt kõige kuumem suvi. Üle 300 miljoni oliivipuu, mis paiknevad Hispaania lõunaosas, toodavad kaks korda rohkem oliiviõli kui Itaalia. Põua tõttu oli aga saak eelmisel aastal oodatust mitu korda kehvem «Oliivipuud on muidu tsüklilised taimed – ühel aastal on hea saak, teisel halb, järgmisel jälle hea,» sõnas Filippo Berio oliiviõli ettevõtte kõneisik Lisa Mullins. «Kuigi halva saagiga aasta ei ole tavaliselt murekohaks, siis on viimased aastad täielik õudus olnud.»

Kui Hispaanias valitseb põud, siis Itaalias levib oliivipuudel haigus, mis on nakatanud juba üle miljoni puu. Haigus tapab oliivipuu. Prognoositult peaks Itaalia oliiviõlide hind tõusma kuni 14 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles