Pangad pakuvad paroolikaardile mitmeid alternatiive

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paroolikaardid kaovad peagi kasutusest.
Paroolikaardid kaovad peagi kasutusest. Foto: Kaarel Tigas/Õhtuleht

Kuigi paroolikaart on senini kõige enim kasutatav vahend internetipanka sisenemisel, keskenduvad Eestis tegutsevad pangad Euroopa direktiividest kinnipidamise valguses nüüdsest alternatiivide propageerimisele.

«Paroolikaardid töötavad tõrgeteta nii interneti- kui mobiilipangas ja nõustamiskeskuses, samas ei vasta koodikaart sageli enam klientide vajadustele – seda pole mugav kasutada mobiilipangas ning see ei võimalda suuremaid ülekandeid,» selgitas Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask, miks on otsustanud Eesti pangaliidu liikmed lähiaastatel piirata paroolikaartide kasutust nii, et see suure tõenäosusega viib üldse paroolikaartide kadumiseni.

Ka tõi Siilivask välja koodikaardi madala turvalisuse. Kuigi paroolikaart on suurpanga esindaja kinnitusel endiselt enimkasutatav vahend inernetipanka sisenemisel, on valdaval osal nende klientidest olemas ka võimalus kasutada ID-kaarti. Samuti kasvab järjest ka mobiili-ID  kasutamine. «Seetõttu soovitame juba täna klientidel võtta kasutusele Mobiil-ID või ID-kaart,» lausus suurpanga esindaja, viidates sellega peamistele alternatiividele, mis nemad klientidele soovitavad.

Nordea panga alternatiivseteks lahendusteks paroolikaartidele on esmalt telefonipõhine «Nordea code app» ja ka füüsiline digivõti ehk «code generator», millega genereeritakse unikaalseid koode. «Need uued lahendused on olemas hetkel Baltikumist Leedu Nordeas, järgmisena rakendatatakse need Eestis ja Lätis ilmselt sügisel,» sõnas Nordea panga kommunikatsioonijuht Jane-Liina Liiv. Ta lisas, et üleminek paroolikaartidelt alternatiividele peab olema toimunud 2017. aasta esimeseks pooleks.

Liivi selgitusel on paroolikaartide kasutuspiirangute algatus muuhulgas seotud Euroopa Liidu direktiivide rakendamisega siseriiklikul tasandil. «Lõppeesmärk on lõpetada jah nende pakkumine,» kinnitas Nordea panga esindaja vastusena küsimusele, kas tegemist on paroolikaartide kasutamise lõpetamisega üleüldse. Ta lisas, et sama on juba toimunud ja toimumas ka Põhjamaades.

Nordea panga klientidest kasutab koodikaarte pisut alla poole ehk ligikaudu 45 protsenti klientidest. Swedbankis on see suurusjärk mõnevõrra suurem – paroolikaarte kasutab 60 protsenti klientidest.

BNS kirjutas täna, et Eesti pangaliidu liikmed on otsustanud hakata paroolikaartide kasutamist piirama, vähendades hiljemalt järgmiseks aastaks internetipangas tehtavate tehingute päevalimiitide suurusi senise 200 euro asemel 150 eurole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles