Kuidas teha piparkoogiglasuuri?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piparkoogiglasuuri värvimiseks kasuta näiteks siirupit või marju.
Piparkoogiglasuuri värvimiseks kasuta näiteks siirupit või marju. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Selle asemel, et poest 15-krooniseid glasuurituutusid osta, tuleb kindlasti odavam ning ka omapärasem teha glasuur ise. Nii saab täpselt sellist värvi glasuuri, mis endale või perele kõige rohkem meeldib.


Glasuuri saab teha munavalgest ja tuhksuhkrust, lisaks võib panna natuke sidrunhapet, mis annab terakese maitset. Samas ei tohiks seda panna liiast, sest siis võib glasuur piparkoogist lahti lüüa. Sidrunhappe peaks enne munavalgele lisamist tuhksuhkruga ära segama.

Ühe munavalge kohta läheb umbes 3-4 dl tuhksuhkrut (tuhksuhkru kogus sõltub munavalge suurusest). Glasuuri tegemisel võiks kõigepealt munavalge vispliga kõvaks vahuks kloppida ning seejärel lisada nii palju suhkrut, et glasuur oleks piisavalt tihe. Liiga vedel glasuur valgub piparkoogi peale laiali.

Kuidas teha tuhksuhkrut?

Kui kodus on olemas kohviveski, siis ei ole poest mõtet spetsiaalselt tuhksuhkrut osta. Kohviveskis saab tavalise suhkru suurepäraselt ära peenestada ja tulemus on täpselt sama hea. Kohviveskis saab peenestada ka teisi asju, mida näiteks glasuuride värvimisel kasutada.

Värviline glasuur

Glasuuri tasub värvida looduslikult ning kodus olevate käepäraste vahenditega. Tarbija24 toimetuse soovitused glasuuri värvimiseks: roosat glasuuri saab teha punapeedi mahlast, lillakamat näiteks mustsõstra või aroonia siirupist, sinakamat glasuuri võib proovida värvida mustikatega, kollase glasuuri värvimiseks võib kasutada näiteks safranit või munakollast, pruuni glasuuri tegemiseks võib kasutada kakaod, tilgake briljantrohelist annab glasuurile ilusa rohelise tooni ning halli glasuuri tegemiseks võib kasutada eelnevalt kohviveskis purustatud söetablette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles