Lugeja küsib: kas suure rahasumma leidjal on õigus leiutasule? (7)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sularaha.
Sularaha. Foto: Marko Saarm / Sakala

«Kas suure rahasumma leidnud ning politseisse viinud inimesel on õigus selle eest saada leiutasu? Kas saan leitud raha endale, juhul kui omanik välja ei ilmu?» uuris lugeja.

Vastab politsei- ja piirivalveameti vanempressiesindaja Seiko Kuik.

Asjaõigusseaduse § 98 järgi peab inimene, kes leiab omanikuta asja, olgu selleks mõni ese või sularaha, mille väärtus ületab 50 eurot, teatama leiust politseid. Seaduse kohaselt ei ole nõutav, et leidja püüaks omanikku ise välja selgitada. Asja leidmisel elamus, avalikus asutuses või transpordivahendis on leidja kohustatud asja üle andma majaomanikule, üürnikule, vastava asutuse teenistujale, transpordivahendi juhile või politseile.

Teisele inimesele kuuluva vallasasja leidmisel ja oma valdusse võtmisel tekib seaduse järgi võlasuhe, mille peamised eesmärgid on selgitada mõistliku aja jooksul ja mõistlike pingutuste abil välja omanik, säilitada asi omaniku selgumiseni ning omaniku selgumisel taastada õigusjärgne olukord, andes asja või selle rahalise väärtuse omanikule välja.

Seadus reguleerib ka leidja õigusi, eeskätt õigust asja hoidmiseks tehtud kulutuste hüvitamisele ning leiutasule. Kui asja omanik aasta jooksul ei selgu, muutub asja kuuluvus - seaduses ette nähtud kohustused täitnud leidja saab asja omanikuks ja senise omaniku õigused lõpevad. Kui omanik tuleb leitud asjale järele, saab ta selle tagasi, kui hüvitab vajalikud kulutused ja maksab leidjale leiutasu, mis määratakse leidja ja omaniku kokkuleppel. Leiutasu ei saa inimene, kes ei ole leiust teada andnud või kui ta seda varjab.

Väga harvad on juhud, kui politseile antakse teada suure rahasumma leidmisest. Viimati oli üks juhtum mitu aastat tagasi, kui inimene leidis 1500 eurot ning tõi selle politseisse. Peamiselt tuuakse jaoskonda rahakotte ja mobiiltelefone. Politsei kätte toimetatud leitud asjad, mille omanik ei selgu aasta jooksul, kantakse riigituludesse.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles