Absurdne ettekääne päästis mehe autoroolis telefoniga rääkimise süüdistusest

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoroolis telefoni kasutamine on paljudes maades trahviga karistatav.
Autoroolis telefoni kasutamine on paljudes maades trahviga karistatav. Foto: SCANPIX

Reinimaa kohus otsustas loobuda trahvinõudest mehe vastu, kes seisis silmitsi mobiiltelefoniga roolis rääkimise süüdistusega, kuna see väitis, et ta hoopis sügas mobiiltelefoniga kõrva.

«Kui keegi liigutab telefoni pea kõrval, kuid ei kasuta seda sellel eesmärgil, milleks see mõeldud on – ehk sõnumite kirjutamiseks või rääkimiseks –, siis see ei ole seaduse silmis rikkumine,» märkis kohtunik Dietmar Adam kolmapäeval, vahendab Local väljaannet Rheinische Post.

22-aastase süüaluse advokaadil õnnestus edukalt väita oma klienti kaitstes, et just kõrvasügamine oli see, mida noor mees tegi, kui politsei teda liikluses maha võttis mobiiltelefoniga rääkimise süüdistusega. Advokaat väitis, et kindlasti ei rääkinud ta klient sellele hetkel telefoniga, vaid sügas oma kõrva, sest see oli vahetult enne sügelema hakanud.

Kohtuniku jaoks oli see ettekääne piisavalt veenev, kuna päeval, mil kohtuistung toimus, oli mehe näonahal korralik lööve. «Ma võtsin sügeluse leevendamiseks mobiiltelefoni, mis muidu seisis oma hoidjas, ning automaatselt sügasin sellega oma nägu,» selgitas Leverkusenist pärit mees. Pärast seda oli ta pannud telefoni enda kõrval olevale istmele. Ei kohtunik ega ka politseinik, keda kutsuti tunnistajana kohtupinki ütlusi andma, ei olnud võimelised seda ettekäänet ümber lükkama.

Saksamaa autotootjate liidu (ADAC) esindaja Andreas Hölzel ütles Localile antud usutluses, et mobiiltelefoni ei tohi autoroolis kasutada. «Mobiiltelefoni kasutamine roolis olles on väga ohtlik – iseäranis, mis puudutab neid mobiilirakendusi, mis nõuavad sõnumite kirjutamist,» tähendas ta, viidates sellega e-kirjadele vastamisele ja Whatsapp’i kasutamisele.

Küll aga kiitis Hölzel heaks hiljutise otsuse, mille kohaselt tõsteti Saksamaal autoroolis mobiili kasutamise trahvimäära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles