Ühe minuti video: just nii palju erinevad üksteisest kolm tuntud kiirtoiduhiidu (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõppenud nädala algus tervitas eestlasi uudisega, et Tallinki laeval avati Eesti esimene Burger King. Postimees uuris, kui suured erinevused on Burger Kingi ja eestlastele juba lähemalt tuttavate McDonald'si ja Hesburgeri kiirtoidukettide vahel.

«Burger Kingi kontseptsioon näeb ette, et kõik, kes siin töötavad, peavad saama hakkama leti taga müügitööga, samas ka köögis suutma kõike teha,» rääkis esmaspäeval Tallinki laeval Star avatud Burger Kingi köögi tutvustamisel Tallinki toitlustamise projektijuht Jaak Veskimeister.

Erinevalt McDonald'sist ja Hesburgerist, kus aeg-ajalt klient saab otse riiulilt võetud burgeri, toob Burger King ise oma eelisena teiste ees välja selle, et nemad valmistavad kõiki tellimuse alles pärast seda, kui klient on selle kassas esitanud. «Info läheb kööki ja alles siis hakatakse burgereid kokku panema,» lausus Veskimeister.

Kui McDonald'sis ja Hesburgeris tuleb hoida silma peal kas ekraanil, kuhu ilmuvad tellimuse numbrid või pidada silmas teenindajat, kes toitu kätte toob, siis Burger Kingis on sarnaselt Tallinnas tegutsevale Itaalia toidukohale Vapiano klientide teavitamiseks tellimuse valmimisest kasutusel piiparid, mis antakse pärast tellimuse esitamist inimesele kaasa.

«See väga oluliselt kiirendas teenindusprotessi – varasemalt hõigati nime järgi ja siis tuli kolm ühe nimega inimest, kes kõik tahtsid enda oma saada,» kirjeldas Veskimeister, miks kõigis Soome Burger Kingi restoranides mindi hiljuti piiparite süsteemi peale üle. Tallinki laeva Burger Kingi piiparite levi peaks ulatuma üle kogu laeva.

Üks asi, mis on kõigil kolmel kiirtoiduketil ühine, on see, et neil on kindlad toiduainetarnijad, kes on saanud  heakskiidu ka peakontorilt. Näiteks Soomes ja Tallinki laeval tegutsevate Burger Kingi toiduainete tarnija on Soome ettevõte Hesbro. «Kõik toiduained tulevad ühest laost,» selgitas Veskimeister. Ta lisas, et valdav osa tooraineid on ka Soome päritolu, v.a liha, mis on Austria päritolu.

Valdavalt Soome päritolu tooteid kasutab oma kiirtoidurestoranides ka Hesburger. McDonald'si Baltikumi restoranides kasutatakse võimalikult palju piirkonnast pärit tooraineid, kuigi valdavalt on need pärit Leedust ning mõned tooted näiteks Poolast või Saksamaalt.

Ideaalne teenindusaeg, millega näiteks Burger King lubab oma klientidele kiirtoidu pärast tellimuse esitamist kätte tuua, on 2 ja pool minutit. Postimehe katse kohapeal näitas, et ühel korral läks tellimuse täitmiseks aega 3 minutit ja 16 sekundit, teisel korral – kui tellimus sisaldas vaid ühte Big King burgerit, läks vaid 1 minut ja 13 sekundit.

Samal päeval sai teenindusaega  võrreldud ka ühes Tallinna McDonald'sis ja Hesburgeris mitte just kõige suuremal külastusajal. McDonald'sis läks letist tellitud Big Mac burgeri kättesaamiseks 4 minutit ja 34 sekundit ning Hesburgeris oli samanimelise burgeri tellimusaeg 3 minutit ja 25 sekundit. Burgereid otseselt soojenduskapist ei võetud, vaid tehati ka seal pärast tellimust.

Kui tellimusajad kolmes kiirtoidurestoranis varieeriusid teataval määral, siis nende kolme traditsioonilise burgeri koostises väga palju erinevusi ei ole:

  • Big Mac – kukkel, kaks loomalihapihvi, sulatatud juust, sibulad, marineeritud kurgid, lehtsalat, spetsiaalne kaste
  • Hesburger – kukkel, kaks loomalihapihvi, Cheddari juust, ketšup, sibul, marineeritud kurk, jääsalat, Hesburgeri paprika- ja kurgimajonees
  • Big King – hamburgerisai, kaks loomalihapihvi, kaks viilu sulatatud juustu, marineeritud kurk, sibularõngad, salat, Big Kingi kaste

Küll aga varieerub rohkem nii burgerite kaal kui hind.

Sellest ja veel teistestki faktidest, mis puudutavad kolme eestlastele tuntud kiirtoiduketti ning nende traditsioonilisemate burgerite võrdlust, vaata lähemalt juuresolevast videost.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles