EL: vaesuse ja sotsiaalse tõrjutusega tuleb edasi võidelda

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need Tartu lasteaialapsed, kes Raekoja platsi jõuluks ehtisid, on õnnelikud.
Need Tartu lasteaialapsed, kes Raekoja platsi jõuluks ehtisid, on õnnelikud. Foto: Margus Ansu

Euroopa Liit allkirjastas ühisdeklaratsiooni võitluseks vaesuse ja sotsiaalse tõrjutusega, mis näeb muu hulgas ette süvavaesuse vähendamist ja vaesuse vähendamist laste hulgas.


Euroopa aasta lõpukonverentsile kogunenud poliitikud ning mittetulundussektori esindajad kinnitasid jätkuvat vajadust võidelda vaesuse ja sotsiaalse tõrjutusega Euroopas.
Alla kirjutatud ühisdeklaratsioonis rõhutati soovi järgida Euroopa Liidu põhiväärtusi – väärikust, võrdsust ja solidaarsust, tagamaks võrdsed võimalused kõigi ühiskonnaliikmete jaoks.

17. detsembril Brüsselis toimunud kokkusaamisel tõsteti esile mitmeid algatusi võitluses vaesuse ja sotsiaalse tõrjutusega ning julgustati Euroopa Liidu liikmesriike üksteiselt õppima. Esile tõsteti Euroopa vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse vastu võitlemise platvormi, mis on üks Euroopa 2020 strateegia seitsmest juhtalgatusest ning milles nähakse ette meetmeid, saavutamaks vaesuse vähenemine ELis.

Allkirjastati ka vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse vastu võitlemise aasta ühisdeklaratsioon, milles sätestatakse olulisemad eesmärgid järgmiseks aastakümneks. Deklaratsioonis tõstetakse eriliselt esile vajadust pöörata tähelepanu riskigruppidele ning süvavaesust kogevatele inimestele ning võitlust laste vaesuse vastu, mis on üks ELi prioriteetidest. Rõhutatakse ka majandus-, tööturu- ning sotsiaalpoliitikate omavahelise kooskõla ja vastastikuse toetamise vajalikkust.

Deklaratsiooni sümboolsel allkirjastamisel olid kohal mitmed tipp-poliitikud – Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, Belgia peaminister Yves Leterme ning ELi liikmesriikide esindajad. Ühiselt rõhutati, et vaesus ja sotsiaalne tõrjutus on mitmemõõtmelised teemad ning majanduskriisist toibumise rasket aega ei saa tuua ettekäändeks, et vaesuse vastu võitlemisele mitte piisavalt tähelepanu pöörata.
 



 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles