Uuring: toidupoe lähedusel on elukvaliteedile ootamatu kasutegur (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kuigi võiks eeldada, et toidupoe läheduses elavad inimesed külastavad kauplust sagedamini ning teevad ebatervislikumaid valikuid, tõestab hiljutine uuring vastupidist.

Linnades on toidupoed inimeste kodudest tihti vaid mõne minuti kaugusel ning hiliste õhtutundideni avatud, lisaks on neis suur valmistoidu ja suupistete valik.

USA teadlased tegid Instagrami postituste põhjal uuringu ning leidsid nende põhjal, et poele lähemal elavad inimesed teevad tõenäolisemalt tervislikumaid toitumisvalikuid, vahendab Independent.

Georgia tehnoloogiainstituudi teadlaste rühm vaatas läbi kolm miljonit Instagrami lisatud toiduteemalist pilti tuvastamaks, mida inimesed tegelikult söövad, sest sotsiaalmeedia on muutunud paljutõotavaks rahvatervise näitajate allikaks.

Sealjuures vaadeldi kaht kogukonda - toidukõrbedes ning mittetoidukõrbedes elavaid inimesi. Toidukõrbedeks nimetatakse USA põllumajandusministeeriumi (USDA) termini järgi piirkondi, kus on halb toidukaupade kättesaadavus. Sealjuures on toidukõrbede elanikke varemgi seostatud kehvade toitumisharjumuste ning neist tulenevate terviseriskidega (rasvumine, diabeet, südamehaigused).

Ilmnes, et kontrast kahe kogukonna vahel on üsna suur. Toidukõrbede elanike postitatud pildid toitudest, mida nad tõenäoliselt sõid, olid kuni 17 protsenti suhkru-, rasva- ja kolesteroolirikkamad. Samas toitude kaloraaž oli mõlema piirkonna elanikel peaaegu sama.

Suurim erinevus oli puu- ja juurviljade tarbimise vahel. Kui toidupoodidele lähemal elavad inimesed mainisid neid 48 protsendil oma postitustest, siis toidukõrbede elanikud vaid 33 protsendil.

Veel tegid teadlased tähelepaneku, et olenemata toidu kättesaadavusest ollakse USAs harjunud sööma seda toitu, mille poolest nende piirkond enim tuntud on – läänes steiki ja kohvi, idas suitsutatud lõhet ja juustukooki, lõunas küpsiseid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles