6 põhjust, miks nutipangad on vanadest pankadest erinevad (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pocopay kontaktivaba deebetkaart ja mobiilirakendus näitavad teed panganduse tulevikku
Pocopay kontaktivaba deebetkaart ja mobiilirakendus näitavad teed panganduse tulevikku Foto: Pocopay

Samal ajal kui eestlased avastavad Pocopayd, tuleb ka mujalt Euroopast üha enam uudiseid nutipankade kohta. Välismaal räägitakse ka nimedest nagu Monese või Number 26. Eelmisel nädalal investeerisid Inglismaal tavainimesed nutipank Mondosse miljon naela kõigest 96 sekundiga alates kampaania algusest. Millest selline menu? Kas nutipangad on siis tõesti paremad kui vanad pangad?

Puhtakujulised nutipangad on pangad, mis on kolinud oma teenused täielikult mobiiltelefoni ning kui mõni neist alljärgnevatest eelistest kõnetab ka sind, siis võib olla kätte jõudnud aeg sellist panka proovida.

Millised on siis nutipanga erinevused traditsiooniliste pankade kõrval?

1. Puhta lehe mugavus. Nutipangad on uued nähtused ning neil puudub vana panga nö. pagas. Kuigi ka vanad pangad teevad mobiililahendusi, soovivad nad nendega müüa ka vanu ja iganenud tooteid. Sõltumatud nutipangad alustavad sageli puhtalt lehelt ning neil on vabad käed tegutseda kasutaja kasu silmas pidades. Ilmselt just seepärast on Pocopay esimene Eestis, kelle kliendid naudivad kontaktivaba deebetkaardi võimalusi ning kes võivad seetõttu tunda ennast eurooplastena ka Londonis ja Helsinkis.

2. Sa ei pea kontorisse minema. Näiteks Pocopay konto avamiseks ei pea, dokumendid näpus minema panka järjekorda seisma. Konto saab avada otse mobiilis ning nutikas tehnoloogia aitab ise isiku tuvastada.

3. Sa ei pea olema mälumängur. Kui mitme sõbra IBAN konto numbrit teab üks keskmine pangaklient? Kas ta oma konto numbritki teab, või peab ta ka seda alati otsima? Pocopay puhul piisab makse tegemisel ka sõbra mobiilinumbrist või meiliaadressist. Samas pole tarvis karta, et raha valesse kohta läheb, kuna süsteem hoolitseb selle eest, et kõik oleks lõpuks täpne.

4. Arvete jagamiseks ei pea inimesi taga ajama. Pärast sõprade ja kolleegidega restoranis käimist saab kasutaja jagada arve õiglaselt ja kiiresti kõigi osaliste vahel vältimaks hilisemaid ebamugavaid hetki.

5. Nutipangad on sama turvalised kui pangad. Ka neil on finantsinspektsioonide litsentsid ning karmid reeglid raha hoiustamiseks. Pocopay's töötab 50 inimest ning on olemas  eraldi osakond, mis tegeleb kahtlaste tehingute avastamisega. Kõik maksed kinnitatakse turvakoodiga ning suuremate summade puhul toimub lisaks maksete kahetasandiline kinnitamine.

6. Nutipangad suhtlevad nii nagu inimesed suhtlevad. Nutitelefoni maailm on suhtlev maailm. On loomulik, et kui pere arutab omavahel uute asjade ostmist, siis saadetakse omavahel pilte ning kantakse raha. Pocopay's saab Tartus elav tudeng saata oma isale rahasaatmise palve, lisada sellele pildi korterist, mida ta tahab üürida ning isa saab ühe nupuvajutusega raha vastu saata.

Muidugi, nii nagu teiste pangandusrakendustega, võib kasutajatel olla kõhklusi enne oma rahaasjade täielikku ületoomist ning seetõttu on loomulik, et mingi aja jooksul soovivad inimesed uut teenust katsetada ning sellega harjuda. Selleks on erinevatel rakendustel tavaliselt tasuta katseaeg. Kui hästi läheb, võib katseajast saada kogemus, pärast mida ei soovi kasutaja enam kunagi tagasi minna maailma, kus pangandus on keeruline.

Pocopay proovimiseks lae alla rakendus oma iOS ja Android platvormi kasutavatele nutiseadmetele.

Mida arvab pangandusest uus põlvkond?

  • Üks inimene kolmest on valmis vahetama oma kodupanka
  • 27% eelistab pangaklient mitte olla
  • 32% inimestest ei ole kunagi pangakontorisse astunud
  • 33% vastanuist arvab, et viie aasta pärast pole tal panka vaja
  • 73% on vastuvõtlikud Apple'i, Amazon'i ja Google'i teenuste osas
  • 62% kasutab internetipanku oma mobiilseadmes

Allikas: Innovation Trends Serie, juuni 2015

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles