Kolm tähtsat vastust kontaktivaba pangakaardi kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pocopay kontaktivaba deebetkaart ja mobiilirakendus näitavad teed panganduse tulevikku
Pocopay kontaktivaba deebetkaart ja mobiilirakendus näitavad teed panganduse tulevikku Foto: Pocopay

Kuigi Eesti on üldiselt tehnoloogiliselt eesrindlik riik, on meie igapäevapangandus jäänud lebama viie aasta tagustele loorberitele. Nii on näiteks kontaktivaba pangakaart teistele eurooplaste igapäevaelu osa, kuid Eestis pakub kontaktivaba kaarti vaid Pocopay. Loe edasi, et teada saada, kas sa peaksid endale selle kaardi juba hankima?

Kas mul on kontaktivaba kaardiga Eestis midagi teha?

Sel kevadel on alanud pankade võidujooks kontaktivabade kaartide töölepanekuks. Paljud Eestis kasutusel olevad pangaterminalid on juba täna valmis kontaktivabadeks makseteks ning ootavad lihtsalt emapanga korraldust teenuse avamiseks. Esialgsetel andmetel saab makseid Eestis kontaktivabalt tegema hakata 10 euro piires ning need maksevõimalused tekkivad suuremate pankade kinnitusel juba lähikuudel.

Foto: Pocopay

Kuigi kaardiga kohmerdamine ja PIN koodi sissetoksimine ei võta täna korraga palju aega, siis aasta peale kokku arvutades kaotab mõni inimene maksmisele aega terve päeva. Kontaktivaba kaardi omanik võib peagi selle päeva endale vabaks võtta.

Kindlasti vähenevad veelgi järjekorrad poodides, kinodes ja piletikassades. Eriti oluline on aga see, et igaüks, kes liigub aga ringi Euroopas saab kontaktivabast kaardist kasu otsekohe. Kasulik on selline kaart ka reisides perega, kui tuleb teha palju erinevaid makseid, et hoida piletite, jäätiste, kohvide ja muude reisil ostetavate pisiasjade ostmine kontrolli all. 

Kuidas kontaktivaba kaart töötab?

Kontaktivaba pangakaart näeb välja nagu iga teine kiibiga pangakaart, kuid see võimaldab teha makseid ilma kaarti lugejasse asetamata ning üldjuhul ei pea sisse lööma ka PIN-koodi. Kostab piiks, nagu kaardiga ukse avamisel või Ühiskaardi kasutamisel Tallinna ühistranspordis ning tehing on tehtud. Kontaktivabadel maksetel on olemas ülempiir, näiteks 25 eurot, mis tähendab, et suuremate maksete tegemiseks tuleb siiski sisse lüüa turvakoodid.

Foto: Wikipedia

Üks Pocopay kontaktivaba pangakaardi kasutaja rääkis hiljuti, kui mugav oli tal kasutada kontaktivaba kaarti reisil Londonisse. “Mu sõbrad üritasid kohalikule Oysteri kaardile alles raha peale laadida, kuid mina olin juba ammu lehvitanud kollasele validaatorile oma pangakaarti ning istusin muretult koos lapsega punase bussi teisel korrusel,” ütles ta. 

Kui ohutu on kontaktivaba kaart?

Kuna kontaktivaba kaardiga tehingute tegemine tundub tavatult lihtne, tekitab see aeg ajalt küsimusi maksemeetodi turvalisusest. Sellest hirmust saab lahti kui mõelda, et Suurbritannias on täna rohkem kui 70 miljonit kontaktivaba pangakaarti ning kinnitatud vargusjuhtumeid samahästi kui pole. Samuti on kontaktivaba kaardil omad turvalised küljed, kuna ostja ei pea kaarti maksete ajal oma käest ära andma. 

Nagu kirjutab Geenius.ee: kontaktivabad kaardid on turvalised. Kui keegi aga väga tahab, siis lihtsalt meelerahu huvides võib võõraste sensorite eest kaitseks mõelda ka natuke tugevama seinaga rahakoti soetamisele. Pocopay lubab telefonis kontaktivabaduse muuseas ka ühe klikiga koheselt välja või sisse lülitada.

Kui oled nüüd veendunud, et ka sul on sellist kaarti tarvis, siis saad sa selle tellida kohe kui avad Pocopay pangakonto siin: 

Rakendus iOS seadmetele
Rakendus Android seadmetele

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles