Teismelised on tüdinenud vanemate poolt üles riputatud piltidest

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed leiavad, et vanemad jagavad internetis liiga palju infot oma laste kohta.
Lapsed leiavad, et vanemad jagavad internetis liiga palju infot oma laste kohta. Foto: SCANPIX

Üha enam lapsi soovib, et nende vanemad lõpetaks neist tehtud piltide riputamise internetti ning paneksid telefoni vestlusel kõrvale.

«Pane telefon käest, kui ma räägin sinuga,» kõlab nagu vihane lapsevanem ütleks oma lapsele, kuid tegelikkuses on vastupidi. Lapsevanem istub telefonis ja laps soovib, et ta temaga suhtleks, kirjutab The Independent.

USAs tehti uuring, mis hõlmas 249 perekonda, kus oli vähemalt üks laps vanuses 10-17. Uuringu eesmärk oli välja selgitada, kuidas tehnoloogia muudab inimeste käitumist.

Laste käest küsiti, milliseid reegleid nad sooviks oma vanematele rakendada.

Lapsed leidsid, et vanemad ei tohiks jagada infot laste kohta ega ka nende pilte ilma lapse enda nõusolekuta. Samuti tahtsid nad, et vanemad oleks rohkem kohal ja lõpetaksid tehnoloogiliste vidinate kasutamise vestluse ajal.

Suur hulk lapsi tahaks keelata vanematel auto juhtimise ajal mobiiltelefonis sõnumite saatmise, sest see hirmutab neid.

Lapsed nõustusid, et vanemate seatud reeglid neile on mõeldud selleks, et neid kaitsta, aga leidsid, et lastele võiks siiski jääda suurem otsustusruum.

Lapsed tahtsid, et ka täiskasvanud jälgiks neid reegleid, mis nad lastele on seadnud ja lõpetaks nutitelefoni või tahvelarvuti kasutamise söögi ajal.

Uuringu autori Sarita Schoenebecki sõnul tundsid just lapsed, et nende pereliikmed jagavad liialt palju personaalset infot nende kohta Facebookis. «Suure hulga laste meelest oli vanemate poolt jagatud info piinlik ja nad tundsid ennast halvasti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles