VTA: Eestis linnulihas ohtlikke haigusetekitajaid ei ole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu / Postimees

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) kinnitusel Eesti linnulihas ohtlikke nakkushaigusi põhjustavate bakteritega viimastel aastatel probleeme tuvastatud ei ole, ent toiduvalmistamisel tuleks liha siiski kuumtöödelda ja pidada kinni hügieenireeglitest.

«Viimaste aastate järelevalveandmed näitavad, et Eesti linnutapamajades on hügieen heal tasemel ning Eestis toodetud ja turustatud linnuliha ei kujuta ohtu inimese tervisele,» ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Peadirektori asetäitja märkis, et veterinaar- ja toiduamet lähtub järelevalves ja toodete laboratoorsete uuringute planeerimisel Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) suunistest, Euroopa Liidu õigusaktidest ning varasematest järelevalve tulemustest.

Ta tõi näiteks, et aastatel 2013-2015 uuriti listeeriabakteri esinemist 94 linnuliha valmistootes ning kampülobakteri esinemist 146 broileri umbsoole ja kaelanaha proovis. «Mõlemal juhul tuvastati haigustekitaja vaid ühes proovis ja kuna haigustekitajate leide esineb uuritud materjalis vaid üksikjuhtudel, võib järelevalve tulemusi lugeda heaks,» rääkis Kalda.

Peadirektori asetäitja lisas, et VTA andmetel ei ole nakkushaigusi tekitavaid kampülobaktereid leitud ka toidukäitlemisettevõtete enesekontrolli raames uuritud linnulihaproovides ning samuti ei ole probleeme listeeriabakteri esinemisega linnulihas.

Siiski tuleb Kalda sõnul silmas pidada, et toored loomsed saadused on oma olemuselt potentsiaalselt ohtlikumad, kuna neid ei ole töödeldud viisil, mis hävitaks inimese tervist ohustada võivad mikroorganismid. «Lisaks listeeriabakterile ja kampülobakterile võivad potentsiaalselt inimese tervise ohustavate bakteritena esineda linnulihas ka salmonellat,» märkis ta.

«Kuna linnuliha toorelt ei sööda on võimalik tavapärase kuumtöötlemisega need ohtlikud mikroorganismid hävitada ja sellega riskid maandada. Seepärast on väga oluline, et ka koduköögis toitu valmistades peetaks kinni elementaarsetest hügieenireeglitest nii toidu valmistamisel kui säilitamisel,» rõhutas Kalda.

Maaülikoolis hiljuti kaitstud doktoritöös viitab autor Kristi Praakle Eestis 2012. aastal tehtud kahele uuringule, millest selgus, et 600 toorest broileriliha proovist oli esimese uuringu kohaselt kampülobakteritega saastunud 13 protsenti ja teise uuringu kohaselt 35 protsenti, kirjutas rahvusringhäälingu teadusportaal Novaator.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles