Šokolaad teeb nutikaks

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring tõestas, et inimesed, kes söövad korra nädalas šokolaadi on nutikamad.
Uuring tõestas, et inimesed, kes söövad korra nädalas šokolaadi on nutikamad. Foto: Mihkel Maripuu

Lisaks heale maitsele on šokolaadil tõestatud ka üks väga positiivne mõju. Nimelt on tõestatud, et suured šokolaadisõbrad on nutikamad.

Seitsmekümnendate keskel alustas psühholoog Merrill Elias oma uuringut, kus ta jälgis üle tuhande newyorklase ning nende vererõhu ja ajutöö suhet. Aastaid tegi ta kõigest seda, kuid siis laiendas ta enda uuringut ka südame-ja veresoonkonnariski teguritele, ta poleks osanud arvata, et nelikümmend aastat hiljem võib tema uuring viia avastuseni šokolaadi kohta, kirjutab The Independent.

Uuringu lõpuaastatel tuli Eliasel idee küsida uuringus osalejailt, mida nad söövad. Nad olid küll proovinud mõnd dieeti, kuid enamasti olid tavalised inimesed, kes mingeid erilisi dieete ei pidanud. See andis hea võimaluse uurida inimeste toitumisharjumusi.

Uurijad lisasid uue küsimustiku, mis kogus infot osalejate toitumisharjumuste kohta viie aasta jooksul. Välja hakkas joonistuma huvitav muster. «Avastasime, et inimesed, kes sõid nädalas vähemalt korra šokolaadi, käitusid igapäevaelus nutikamalt,» sõnas Elias. «See oli märkimisväärne erinevus.»

Sarnase tulemuse sai ka Austraalias uuringut korraldanud Georgina Crichton. Kui varasemad uuringud olid keskendunud šokolaadi positiivsele mõjule tervise osas, siis olid vaid vähesed uurinud šokolaadi mõjust ajutegevusele. Crichton ja Elias otsustasid võrrelda enda uuringute tulemusi ning leidsid, et tulemused on üllatavalt sarnased – inimesed, kes söövad nädalas korra šokolaadi, olid palju nutikamad.

Uuringu tulemused ei ole aga lõplikud. Eliase sõnul ei jälginud nad heleda ja tumeda šokolaadi tarbimist eraldi, vaid koos. «Uurides neid eraldi, saame täpsemalt teada, mis toimub. Jaotasime inimesed kaheks vaid selle järgi, kes sõid šokolaadi tihti ja kes harva.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles