Tippkokk avalikustab, miks ei tasu esmaspäeviti restoranis kala süüa

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kala fileerimine.
Kala fileerimine. Foto: Teet Malsroos

Tippkokk ja mitmete kokaraamatute autor Anthony Bourdain on aastatepikkuse töökogemuse järel pannud nii mõndagi kõrva taha, millega võiks restoranides söömas käies arvestada.

Näiteks oma värskeimas raamatus «Medium raw» avalikustab ta, et esmaspäeviti ei tasu süüa mereande New Yorgi restoranides, mille põhiline suund oma äris pole tegelikult mereannid, vahendab Business Insider. Selle põhjus on lihtne ning peitub eelkõige mereandide värskuses ja kvaliteedis. Juhul kui tegu pole just rannikul asuva restoraniga, on suur tõenäosus, et esmaspäeval pakutav kala on juba neli päeva vana. Kala püsib värskena aga kuni kolm päeva ja sedagi juhul, kui seda õigesti säilitada.

Bourdain on suurema osa oma kokakarjäärist töötanud erinevates New Yorgi restoranides. Seega on ta teadlik, et enamik neist ostab mereannid Fultoni tänaval asuvalt kalaturult, mis on suuruselt teine mereandide turg maailmas. Igapäevaselt hangivad ostjad ja edasimüüjad sealt tonnide kaupa mereande. Nädalavahetusel on turg aga suletud ning reedel on see avatud kella ühest öösel kuni kella seitsmeni hommikul. Seega ostavad restoranid kiirele nädalavahetusele vastu astudes kala enamasti ära neljapäeval.

Bourdain kirjeldab, et esmaspäeviti vaatavad kokad kala üle ning kui see on veel söömiskõlblik, rändab see ka klientide taldrikutele. See sõltub siiski ka koka suhtumisest ja südametunnistusest. Teisipäevaks on kala tõenäoliselt otsas või pahaks läinud ning see asendatakse uue värske kaubaga. Koka soovitusel on parimad päevad restoranides mereandide söömiseks teisipäev ja neljapäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles