Amet alles kavandab gaasiboileri õnnetustest teavitamist

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljutised õnnetused on teevad gaasikasutajaid murelikuks.
Hiljutised õnnetused on teevad gaasikasutajaid murelikuks. Foto: SCANPIX

Kuigi kohe pärast esimest gaasiboileri tõttu  mürgituse saanud lapse juhtumit teavitas politsei ka tehnilise järelevalve ametit, mis lubas  hakata teavitama võimalikest ohtudest, siis tegelikult seda veel tehtud ei ole.  Tänavu on pealinnas vingumürgituse saanud kolm last, üks laps suri.

 «Selliste traagiliste tagajärgedega, gaasiboileritega seotud õnnetuste toimumine sel aastal on väga erakordne,» ütles tehnilise järelevalve ameti peadirektori asetäitja Kaur Kajak. Amet  on kogunud gaasiga seotud juhtumite statistikat ning neid juhtumeid analüüsinud kaheksa aastat ning selle aja jooksul ei ole analoogseid juhtumeid toimunud. Kajak tunnistas, et seni on ameti järelevalve gaasivaldkonnas keskendunud balloonigaasile ning kortermajade ühiskasutuses olevatele gaasipaigaldistele, kuivõrd nendega seoses on saadud kõige enam teateid.

Küsimusele, kuidas amet pärast esimest lapsega juhtunud õnnetust avalikkust gaasiboileritega kaasnevatest ohtudest teavitas, vastas Kajak, et kõikidele politseilt laekunud teadetele on koheselt reageeritud ning need juhtumid on menetlusse võetud.

«Mis puudutab gaasivaldkonnaga seotud teavitustegevust, siis on amet igal aastal saatnud välja pressiteate või artikli, mis annab infot aasta jooksul aset leidnud õnnetuste kohta (kui palju, mis laadsed õnnetused, põhjused, piirkonnad) ning sisaldab ka põhjalikku ohutusalast sõnumit- kuidas õnnetusi ja ohtlikke olukordi vältida, mida selleks tegema peab, kuidas seadmeid hooldada ja kasutada jne,» rääkis Kajak.

 2011. aastal viidi läbi üle-eestilise teavituskampaania, mille eesmärgiks oli kodudes kasutatavate küttegaasiseadmete omanikele ja kasutajatele meelde tuletada ohutuse tagamiseks vajalikud nõuded ja toimingud.

«Sel aastal oleme vastanud viiele (ajakirjanike – toim.) päringule seoses gaasiboileritega ja nendest põhjustatud õnnetustega, lisaks oleme samal teemal jaganud selgitusi raadiokuulajatele  ja ETV «Terevisiooni» vaatajatele,» rääkis Kajak teavitusest.

Ametniku sõnul  on valmis saanud teavituskiri (ohutusnõuded, seadmete kasutus- ja hooldusnõuded), mille saavad kodutarbijad koos arvega.

«Lisaks on meil ettevalmistamisel teavituskampaania, millega soovime kõnetada võimalikult paljusid koduste gaasiseadmete kasutajaid,» lubas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles