Juhiloa taotlemine muutub lihtsamaks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhiluba. Foto on illustreeriv.
Juhiluba. Foto on illustreeriv. Foto: Toomas Huik

Kui siiani tuli juhiluba või muud liiklusregistri andmete alusel väljastatavat dokumenti taotledes teha pilt teenindussaali fotoboksis või võtta kaasa sobiv paberfoto, siis edaspidi saab maanteeamet kasutada dokumentide andmekogu fotot ja allkirjakujutist.

Kui taotlejal on kehtiv ID-kaart olemas, siis uut fotot juhiloa saamiseks tegema ei pea ning dokumendi taotluse saab edaspidi esitada elektrooniliselt, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Uus kord võimaldab kokku hoida nii taotleja aega kui ka riigi kulusid. «Oleme juba mõnda aega tegelenud nullbürokraatia projektiga, millega vähendame bürokraatiat ja aruandluse hulka ettevõtetele. Sama põhimõtet püüame järgida ka tavakodanikega suheldes - ka siin peaks olema nii, et dokumendi jaoks ei peaks uuesti samu andmeid esitama, kui need pole muutunud,» sõnas majandus- ja taristuminister Kristen Michal.

Seega kui ühes riigiasutuse andmebaasis on olemas ajakohane dokumendifoto ja allkirjajäljend, siis saab teine riigiasutus seda fotot ja jäljendit dokumendi väljastamisel kasutada.

Michali poolt täna allkirjastatud määruse alusel võib maanteeameti väljastatavatele dokumentidele kanda liiklusregistris või isikut tõendavate dokumentide andmekogus oleva elektroonilise foto ja allkirja või foto, mis vastab dokumendile kantava foto nõuetele. Dokumendi taotleja saab valida, millist võimalust ta foto esitamiseks eelistab.

Edaspidi ei tehta enam fotosid maanteeameti fotoboksides, vaid dokumentide vormistamisel kasutatakse liiklusregistris või isikut tõendavate dokumentide andmebaasis olevat fotot ja allkirja. 2014. aastast oli selles andmekogus olemasoleva foto kasutamine taotleja nõusolekul küll võimalik, kuid allkiri tuli siiski anda klienditeenindaja juures.

«Muidugi võib soovija teha iga dokumendi jaoks ka värskema foto, aga üldist kohustust selleks enam pole ja juhiloa taotlemine teenindussaalis võtab seega vähem aega. Ühtlasi saab taotluse esitada ka elektrooniliselt ilma teenindusbüroosse minemata,» lisas Michal.

2015. aasta lõpu seisuga oli maanteeamet väljastanud 609 219 kehtivat juhiluba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles