Tuntud moebränd vihastas gluteenitalumatud välja

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zara gluteenivabale toitumisele õhutav särk.
Zara gluteenivabale toitumisele õhutav särk. Foto: Chance.org

Hispaania moebrändi Zara T-särk kirjaga «Are you gluten free?» (Kas sa toitud gluteenivabalt) on ajanud tsöliaakiat põdevad inimesed vihaseks, kuna nad on gluteenile väga tundlikud ning peavad sõnumit solvavaks.

Gluteenivaba toitumine on hiljuti muutunud populaarseks  - seda teevad ka need inimesed, kelle organism gluteeni tegelikult omastada suudab, vahendab Local. Nende eesmärk on gluteenivaba toitumisega eelkõige kaalu alandada ning tervislikke eluviise eelistada. Tõenäoliselt soovis ka Zara seda toetada, kuid selle asemel vihastas välja inimesed, kelle organism gluteeni sugugi ei talu.

Veebilehel chance.org loodi Zara vastu petitsioon, mille eesmärgiks oli firmat mõjutada riideeset müügilt eemaldama, kuna moetööstus ei peaks mingil viisil reklaamima ega rõhutama haigust. «Tsöliaakiat ei ole sobilik kasutada moetööstuse väljaütlemistes, nagu ka pole viisakas haiguse üle nalja heita,» seisis petitsioonis. Kuna see kogus nädalaga üle 50 000 toetaja, eemaldaski Zara petitsiooni algataja üllatuseks kõnealuse riideeseme müügilt.

«Püüdsin sellega vaid Zarale märku anda, et nad järele mõtleks, kas tegu on just parima sõnumiga tõsiselt haigetele inimestele. Olin Zara kiire tegutsemise üle väga üllatunud, kuna nad võtsid särgi müügilt nii poodidest kui ka veebipoest,» rääkis petitsiooni algataja Marta Casadesus.

Moetööstus Inditex, kellele Zara kuulub, kinnitas, et nimetatud T-särk võeti tõepoolest veebipoest müügilt ning tegeldakse ka sellega, et see poodidest müügilt eemaldada. Inditexi esindaja avaldas kahetsust, et riideese tsöliaakiahaigeid solvas, kuna see polnud kindlasti nende kavatsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles