Tööalast edu saavutavad pikemad mehed ja saledamad naised

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Pikemat kasvu mehed ning normaalse kehamassiindeksiga naised suudavad olla tööl edukamad ning saavad tõenäolisemalt kõrgemat palka.

Inimese pikkusel ja kaalul on otsene mõju palganumbrile, selgub meditsiiniajakirjas BMJ avaldatud uuringust, vahendab NBC. Teadlased uurisid ligi 120 000 mehe ja naise geneetilisi tegureid, mis mõjutavad nende pikkust ja kehakaalu ning leidsid lisaks seose kehatüübi ning sissetuleku vahel.

Iga kuue sentimeetri lisapikkuse kohta teenib mees keskmiselt 2000 eurot aastas rohkem ning võib saada 12 protsenti suurema tõnäosuse kõrgema staatusega töö. Naiste puhul võib pidurdada tööalast edu pigem kehakaal – kui naise kehamassiindeks on alates 4,6 punkti suurem normaalsest näitajast, võib ta selle arvelt kaotada ligi 5300 eurot oma aastasest sissetulekust.

Teadlased märkisid, et kõrge kehamassiindeks võib kahjustada tervist ning sealjuures alandada ka tööalast suutlikkust, mis omakorda võib viia ka madalama sissetulekuni. Samas oli madalat sissetulekut märgata nii normaalse kui ka kõrge KMI-ga naiste hulgas, kuid tervisekahjustusi mitte.

Teadlased rõhutasid, et tulemused mõjutasid oluliselt uuringus osalenute suhtumist tervisesse ja tööellu. Lisaks näitavad need, et ülekaalulisusel on inimeste, eriti naiste puhul ebasoodne mõju nii tervisele, tööalasele edule kui palganumbrile. Samuti saavutavad tööalast edu pigem pikemad kui lühemad mehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles