Kuidas valida autole suverehve? (2)

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kuigi ilmaolud on kohati veel heitlikud, ei ole kevad enam kaugel. Autoomanikud, kelle sõiduki suverehvid on uuel hooajal sõitmiseks liiga kulunud, peaksid rehvimüüjate sõnul hakkama mõtlema uute tellimise peale.

«Kuigi korralik rehv tagab turvalisuse, sõidetakse sügisel tihti kulunud suvehooaja rehvidega seni, kuni talverehvid autole alla võib panna ning kevadel, kui on taaskord aeg rehvivahetuseks, sest avastatakse, et sõidukile on vaja uusi suverehve,» kirjeldas Baltikumi Pigu Gruppi kuuluva Kaup24 juhatuse liige Maris Kivi olukorda, mis klientidel aasta-aastalt taas ette tuleb.

Kuna rehvivahetuse aeg on kohe ukse ees, soovitab Kivi uued suverehvid juba ära tellida. «Enamik rehvimüüjaid pakuvad internetis head valikut rehve erinevatest kaubamärkidest ja hinnaklassist ja e-poest rehve ostes algavad hinnad juba mõnekümnest eurost,» tõi Kivi välja. Ta lisas, et pettust ei tasu siinkohal karta. Samas juhtis ta tähelepanu, et soodsate hindadega rehvide kulumiskiirus võib olla mõnevõrra kiirem kui kallima kaubamärgi toodete puhul.

Tarbijate eelistusi kommenteerides tõi Kivi välja, et suurem osa suverehvide tellimustest tehakse just rehvivahetuse eelsetel kuudel märtsis ja aprillis. Baltikumi tarbijad eelistavad seejuures pigem rehve, mille hinnaklass rehvi kohta jääb 30 kuni 60 euro vahele, sõltuvalt rehvi suurusest. Enim tellitakse e-poest rehve, mis sobivad 14-17-tollistele velgedele.

Autoomanikud valivad enamasti rehve vastavalt rahalistele võimalustele, sõiduki tüübile, aga ka läbisõidule, sestap on Kivi sõnul võimalik välja tuua mitu kaubamärki, mida eestlased eelistavad – Michelin, GoodYear, Hankook, Falken, Barum, Debica ja Reifen King-Meiler.

Mille järgi valida suverehve?

- Võta arvesse auto tehnoandmetesse märgitud rehvimõõte ning neile vastavaid koormus- ja kiirusindekseid. Vale mõõduga rehv võib suurendada müra ning kütusekulu.

-Kui otsustad osta aastaringseks kasutamiseks mõeldud lamellrehvid, siis arvesta sellega, et suveperioodil sõites on rehvimüra suurem ning need kuluvad kiiremini, seega on rehvide eluiga lühem. Omades komplekti suve- ja talverehve on kokkuvõttes rehvide eluiga pikem ning see on rahakotile soodsam.

- Kui tunned end rehvide ostmisel võhikuna, tasub end kurssi viia, mida autoportaalide rehvitestides soovitatakse. Neist saab hulgaliselt infot sõiduomaduste kohta ning kui valida testis häid punkte saanud rehvid, võib heades sõiduomadustes kindel olla.

- Võrdle e-poes rehvide andmeid, et leida enda jaoks sobivaim lahendus ja hind.

- Olenevalt sõidustiilist ning kilometraažist peavad rehvid üldjuhul vastu 2-4 hooaega. Kui sõidate autoga keskmisest rohkem, tasub osta pisut kallimad rehvid, sest need kuluvad reeglina aeglasemalt. Siinkohal tuleb meeles pidada, et minimaalne seadusega lubatud mustri sügavus on suverehvidel 1,6mm.

- Jälgi rehve ostes tarneaega – naastrehvidega võib sõita kuni 31. märtsini.

- Tutvu garantiitingimustega ning uuri võimalusi vanade rehvide äraandmiseks litsentseeritud käitlejatele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles