Lihavõttemune tuleb tuua mere tagant (1)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihavõtted ärgitavad valgeid mune ostma.
Lihavõtted ärgitavad valgeid mune ostma. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kuna Eesti supermarketites müüakse tavaliselt  peamiselt pruune kanamune, siis lihavõtete paiku tuleb valgeid kanamune tuua sisse välismaalt. Ka hind on neil munadel pühade eel kõrgem.

«Valged munad tuuakse kauplustesse müügile spetsiaalselt lihavõttepühadeks ning muul ajal neid kaupluste sortimendis ei ole sel lihtsal põhjusel, et nende tootmine on Eestis väga väike,» rääkis Coop keti pressiesindaja Martin Miido. Konsumites, Maksimarketites ning A ja O kauplustes müügil olevad valged munad on pärit Soomest.

«Pühade tõttu me hinda ei tõsta, küll aga on valgete kanamunade sisseostuhind mõnevõrra kõrgem ning see mõjutab ka müügihinda,» ütles Miido.

Tänavu on Selveris müügil Dava Foods (endine Tallegg) ja Balticovo  munad. Viimane on küll Läti firma, kuid valged munad tuuakse Soomest.

Lisaks on sortimendis ka mune  Lätist, Leedust, Poolast. «Munade päritolumaa võib muutuda vastavalt nõudlusele ja pakkumisele ehk siis sellest, millises piirkonnas on munadel parem hulgihind,» selgitas Selveri pressiesindaja Erkki Erilaid.

Ka Maxima müüb igapäevaselt pruune mune. «Traditsiooniliselt kasvab perioodiliselt nõudlus valgete munade järgi,  sh lihavõtete eel ja ajal, ning siis pakume ka valgeid mune,» ütles Maxima pressiesindaja Katja Ljubobratets.

Maximast saab osta lisaks Eestis toodetud munadele Läti, Leedu ja Poola tootjate omi. «Arvestades meie turu eripärasid, võib ajutiselt tulla ette olukordi, kus meil ei õnnestu rahuldada tarbijate vajadusi vaid Eesti tootjate kaasabil. Seetõttu otsime sobivaid tarnijaid ka välisriikidest,» selgitas Ljubobratets.

Prisma turundusjuhi Silver Säga sõnul müüvad nemad  Eesti suuremate tootjate kanamune. Valged munad olid poes saadaval juba eelmisel nädalal. «Munade müügihinnad sõltuvad sisseostuhinnast samamoodi kui kõigil teistel toodetel,» ütles Säga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles