Kodu lugu: noor pere jõudis ringiga tagasi lapsepõlvekanti

, Ajakiri Kodu&Aed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«»Teeme kaminasse iga päev tuld, see loob nii mõnusa hubase tunde ja annab sooja ka. Kunagi oli siin korteris suur puupliit ja sellest oli natuke kahju loobuda,» räägib Gertruth.
«»Teeme kaminasse iga päev tuld, see loob nii mõnusa hubase tunde ja annab sooja ka. Kunagi oli siin korteris suur puupliit ja sellest oli natuke kahju loobuda,» räägib Gertruth. Foto: Juta Kübarsepp

Mitte kusagil ei ole parem kui oma kodus – selles veendusid ka Gertruth ja Margus, kes pärast mitmeid aastaid lapsepõlve kodukanti tagasi pöördusid.

KODU LUGU

Kes: Gertruth (34), Margus (42) ja Liisa Mii (9).

Mis: 56 m² kolmetoaline korter 1959. aastal ehitatud kahekordses väikese aiakesega kortermajas.

Kus: Kose-Uuemõisas Harjumaal.

«Meie kolmas kodu on koht, kus oleme kõik aru saanud, et see on see, mida oleme otsinud,» jagavad Gertruth ja Margus oma rõõmu. Pärast pealinnaelu maitsmist jõudsid nad Kose-Uuemõisa tagasi kindla veendumusega, et oma lapsepõlve kodukandis on siiski kõige parem elada.

Linna lähedal, linnas ja...

Mõne aasta eest, kui Liisa Mii veel väike oli, otsustasid Gertruth ja Margus Tallinna lähedale Mähele maja ehitada. «Aga majas elades saime aru, et me ei ole majainimesed, sest me ei ole veel valmis kohustusteks, mis majaga kaasnevad. Ükskõik kuhu läksin, vasardas kogu aeg peas, et muru on niitmata ja mis kõik veel tegemata. Ma ei saanud ennast hästi tunda,» meenutab naine. Nelja aasta möödudes otsustas pere majast loobuda ja kolida Tallinna kesklinna Süda tänavale. «Kuna oleme mõlemad mehega kasvanud väikeses alevikus, ei suutnud me aga linnameluga kohaneda. Tahtsime tagasi oma lapsepõlve kodupaika,» põhjendavad nad olulist otsust. Liisa Mii käis siis küll kodu lähedal lasteaias, aga omaette õues mängimiseks turvalist kohta ei olnud ja need rõõmud, mida vanemad olid oma lapsepõlves Kose kandis elades kogenud, jäid südalinna lapsele kättesaamatuks.

«Kuna tütar oli 2014. aasta sügisel alustamas kooliteed, saime aru, et käes on õige hetk järjekordseks koduvahetuseks. Aga et Kose- Uuemõisa on siiski väike alev, kus uusarendusmaju ei kerki, oli valik kinnisvaraturul väga kesine,» meenutavad vanemad. Nii kestsidki uue kodu otsingud terve aasta.

Väike, aiaga kortermaja

«Meie praegune kodu tuli müüki ühel jaanuarikuu pühapäeval ja kui nägime fotosid, siis teadsime kohe, et see on see, mida oleme otsinud,» meenutavad Gertruth ja Margus. Nad suutsid mõelda suuremalt ja kaugemale, sest tegemist oli väga räämas korteriga ja maja olukord oli kohutav. «Samas tundsime üksmeelselt, et meie kodu saab olema selles majas.» Väikese aiakesega, vaid nelja korteriga majake oli nad ära võlunud. »Kool on siinsamas, mõnisada meetrit eemal. Ja Liisa Miile meeldib nii väga iseseisev olla: ta saab siit ka ise koolibussiga muusikakooli sõita, mis on viie kilomeetri kaugusel Kose keskuses,» kiidab selle väikese koha plusse pereema, kelle lapsepõlv möödus siinsamas kõrvalmajas.

Foto: Juta Kübarsepp

Uue kodu rajamine algas vanade seinte lõhkumisega. «Me muutsime korteri planeeringut oma vajadustele vastavaks, kuigi siin oli algset lahendust juba muudetud ka – ostsime elamispinna ühe lennukate ideedega mehe käest, kes soovis siia galeriikorterit teha,» räägib Gertruth. Korter oli kunagi samuti kolmetoaliseks ehitatud, aga köök sai nüüd uue asukoha. Nii tekkis elutoast ja köögist avar läbi maja voolav ning kolme ilmakaarde avanev valgusküllane ruum. Eks algselt oli siin olnud palju väikseid ruume, mida ühendasid tolle ajastu kortermajale omased kitsad ja pimedad koridorid.

Foto: Juta Kübarsepp

Loe edasi ajakirja Kodu & Aed märtsinumbrist! Osta värske number ja vaata ka konkursi Kodu Kauniks 2016 osalemisinfot ajakirja kodulehelt.

Foto: Kodu & Aed

Ajakirja Kodu&Aed märtsinumbris:

Veetlevad vannitoad, parima värvilahendusega kodu, messiuudised ja uued trendid Stockholmist

Kaunis kodu Kose-Uuemõisas, parima maastikuga aed Vääna-Jõesuus

Põnevad tillsandiad, Göteborgi botaanikaaed, imelised floksid, Haifa iidsed aiad Iisraelis

Koogiretsept kevadpühadeks ja parimad palad pastinaagist

Isetegemisõpetused abistava astme ja lapitehnikas vaibakese meisterdamiseks ning taimede ettekasvatamiseks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles