Tulumaksutagastus jättis töötu abirahata (12)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötu võib abirahast ilma jääda mõnikord täiesti üllataval põhjusel.
Töötu võib abirahast ilma jääda mõnikord täiesti üllataval põhjusel. Foto: SCANPIX

Töötu naine jäi ilma abirahast, sest tänu ühiselt esitatud tuludeklaratsioonile laekus abikaasa enammakstud tulumaks tema arvele. Töötukassa kinnitusel on kõik seaduslik.

«Mu ema võttis end veebruaris töötuna arvele ja  peaks päevas saama 4,41 eurot töötu abiraha,» rääkis Postimehe poole pöördunud Helge. Märtsis töötukassas käies selgus aga üllatusena, et kuna abikaasad esitasid ühise tuludeklaratsiooni ja tulumaksutagastus 136 eurot laekus töötuna arvel oleva naise kontole, siis töötu abiraha ta ei saa.

«Kuidas saab lugeda eelmise aasta tuludeklaratsioonist tagasisaadud raha, mis põhineb eelmise aasta sissetulekule, selle aasta sissetulekuks? Eriti kui vahe on vaid selles, kelle arvele raha laekus,» on Helge hämmingus. Ka ei suuda ta mõista, miks töötukassa ametnik ta ema veebruaris sellest ei teavitanud.

Töötukassa hüvitiste osakonna peaspetsialist Kristiina Kuusmaa sõnul tööturuteenuste ja -toetuste seaduse (TTTS) järgi peatatakse töötule toetuse maksmine, kui töötul tekib vähemalt 31-kordse töötutoetuse päevamäära suurune ühekordne sissetulek. Tänavu  on 31-kordne päevamäär 136,71 eurot. Toetuse maksmine peatatakse 30 päevaks ning samas pikendatakse töötule algselt määratud toetuse ajavahemikku 30 päeva võrra. «Seega ei ole tegemist töötutoetuse kärpimisega, kuna määratud päevad ei vähene – tegemist on vaid ajutise ja ühekordse peatamisega ning pikemaajalist mõju sellel ei ole,» selgitas ametnik.

Kuusmaa sõnul loetakse töötu sissetulekuks kõiki sissetulekuid, mida ei ole loetletud seaduses. «Nii loetakse ka sisstulekuteks näiteks rendi- või üüritulu, koolist saadav stipendium, PRIA toetused, kinnisvara ja ka vallasvara müügist saadud tulu jms,» tõi ta näite.

Kuna ühise deklaratsiooni saavad esitada vaid abielus olevad inimesed, siis  on ühisdeklaratsiooni esitamisel abikaasadel solidaarvastutus. «See kehtib ka näiteks juhul, kui üks abikaasadest on maksuametile võlgu, kuid teine abikaasadest mitte – maksu- ja tolliamet peab ühisdeklaratsioonist kinni kogu võlgnetava summa, sõltumata sellest, et teine abikaasa võlgu ei ole,» tõi Kuusmaa. Ta lisas, et töötukassa loeb ühisdeklaratsioonide puhul tulumaksutagastuse selle isiku sissetulekuks, kelle kontole tagastus laekub, kuivõrd see on olnud abikaasade ühine otsus, kelle kontole raha kantakse. «Eelmise aasta tuludeklaratsioonist saadud raha saab lugeda isiku sissetulekuks, kuivõrd väljamakse on toimunud alles 2016. aastal ning töötukassa lähtub tulumaksutagastuse laekumise kuupäevast, mitte selle tekkimise ajavahemikust,» on ametnik veendunud.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles