Politsei võttis lennujaama, Vanasadama, bussijaama ja Balti jaama teravdatud tähelepanu alla (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja prefekt Kristian Jaani kinnitas, et politsei võttis Tallinna lennujaama ja Vanasadama tugevdatud kontrolli alla, samuti on suurem tähelepanu bussijaamal ja Balti jaamal. Täna kogunenud lennujaama, lennuameti ja politsei esindajad otsustasid, et täiendavaid meetmeid lennujaama turvakontrollis pole vajalik kasutusele võtta 

Brüsselis toimunud sündmuste valguses kogunes täna pealelõunal lennuametis  valdkondlikest ekspertidest koosnev lennundusjulgestuse ekspertgrupp. Kohtumisel otsustati, et praegu ei peeta vajalikuks kehtestada Eestis täiendavaid julgestusmeetmeid, mis puudutab reisijaid ning nendega kaasas olevate esemete läbivaatust.

Lennuvälja käitaja ning lennundusettevõtted peavad jätkuvalt tagama rahvusvahelisel ning siseriiklikul tasandil sätestatud julgestusmeetmete rakendamise, mistõttu lennuameti hinnangul reisijate jaoks käesoleval hetkel julgestuskontrollipunkti läbimisel muudatusi pole. Küll aga võib reisija lennuvälja terminali avatud alal märgata tavapärasest rohkem politseipatrulle.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul võetakse lennujaamas ja sadamas tugevdatud turvameetmed kasutusele kuni täiendavate asjaolude selgumiseni. Tallinna lennujaama ja Vanasadamasse saadetakse korda pidama relvastatud kiirreageerijad ja teenistuskoerad. Samuti on suurendatud patrullide väljapanekut Tallinna kesklinnas.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul pole sellisele jõhkrale rünnakule ühtegi õigustust. «Meie ülesanne on Euroopas ühiselt seista vastu igasugusele terrorismile. Oleme vajadusel valmis Belgiale andma abi nende kuritegude avastamiseks,» ütles Pevkur.

Tallinna Lennujaama turundusdirektor Eero Pärgmäe kinnitas Postimehele, et olukorral hoitakse silma peal ja suheldakse ametnikega ja politseiga. Ta tõi välja, et pomm Brüsseli lennujaamas plahvatas check-in kioskite juures, mida teatud kaameratega ka jälgitakse, aga mitte sajaprotsendiliselt.

Sõltub riiklikust ohutasemest

Lennujaama lennundusjulgestuse juht Tarvi Pihlakas ütles Postimehele, et Brüsseli lennujaama plahvatused toimusid avalikus alas, mille turvanõue sõltub riigi üldisest ohuhinnangust. Tagantjärgi võib tema sõnul spekuleerida selle üle, kas Belgia oleks ohutaset pidanud tõstma või mitte. «See on nende otsus, me ei saa seda kommenteerida.»

«Kui me vaatame Iisraeli, siis seal kontrollitakse juba 3 km eemal neid, kes tulevad lennujaama. ELis nii ei ole,» lisas turvaülem, kelle sõnul toimub ka Venemaal ja Türgis paljudes jaamades uksel kontroll.

Pihlakas kinnitas, et lennujaamas jätkub tavapärane töö. Hetkel ei ole põhjust ohuhinnangut tõsta.

Põhja prefektuuri operatiivjuht Valdo Põdra sõnul on politsei seoses Brüsselis toimunud rünnakutega suurendanud nähtavaid politseijõude Tallinna sadamas ja lennujaamas. «Täiendavate patrullide ülesandeks on turvalisuse tagamine ja suurem valmisolek. Samuti oleme aktiivses infovahetuses rahvusvaheliste partneritega ning vajadusel täpsustame nende inimeste profiili, keda sadamas ja lennujaamas täiendavalt kontrollime,» rääkis Põder.

Kuigi ennetava meetmena on suurendatud turvakontrolli lennujaamas ja sadamas, ei ole kaitsepolitseiameti hinnangul Eestis terrorismioht tõusnud. Pevkur täiendas, et Eesti jälgib väga tähelepanelikult Belgias toimuvat ja on vajaduse valmis täiendavateks otsusteks.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles