Ehmatav leid: Rootsi toidukaubad olid keelatud kemikaalidest pungil

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Toitumisraamatut koostanud teadlased avastasid mitmetest Rootsis müüdavatest toiduainetest ohtlikes kogustes taimekaitsevahendite ja muude kemikaalide jääke, mis on Euroopa Liidus keelatud.

Teadlased teatasid eile, et on toidukaupade analüüsimisel leidnud nende koostisest ohtlikes kogustes pestitsiide, vahendab Local. Lisaks ilmnes, et Rootsi riiklik toiduamet on varemgi leidnud toiduainetest keelatud kemikaalide jääke, ent pole teinud selles osas laiemat teavitustööd, kuna kemikaalide sisaldus toidus polnud kriitiliselt suur.

Samas kinnitab teadlasterühm, et ebaseaduslikult kasutatavad pestitsiidid on ohtlikud juba ka väikestes kogustes, kuna mõned neist võivad mõjutada ka hormoone ja viljakust.

Selgus, et pestitsiide leiti enamjaolt importtoidukaupadest, sealhulgas olid kemikaalidest mõjutatud ka Hispaaniast pärit apelsinid, Belgia õunad, Kreeka viinamarjad ning Hollandi kurgid.

Toiduamet tunnistas, et ohtlike kemikaalide sisaldust Rootsis müüdavates toiduainetes tuvastati viie aasta jooksul 150 juhul, kuid samas rõhutati, et kokkupuudet kemikaalidega püüti igal võimalusel vähendada.

«Kokkupuudete arv on 2009. aastast saati siiski tunduvalt vähenenud ning näitab jätkuvalt langustrendi,» kommenteeris toiduameti juhtivinspektor Petra Fohgelberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles